Пушачите по-лесно се заразяват със СПИН
Пушачите по-лесно се заразяват със СПИН / netinfo

Пушенето не само повишава рискът от сърдечно-съдови и онкологични заболявания, но и значително увеличава вероятността от заразяване с вируса на СПИН, смятат британски учени. Изследователите твърдят, че големият брой на ХИВ заразени сред пушачите може да бъда свързан с вредите, които тютюнът нанася на имунната система.

Авторите на статията, публикувана в списание Sexually Transmitted Infections, достигат до извода, че съществува устойчива връзка между пушенето и повишената вероятност от заразяване със СПИН. Техните изводи се потвърждават от резултатите на 5 от 6 изследвания, проведени по-рано.

Вероятността пушачът да заболее от “чумата на ХХ век” варира от 60 до 300%. Едновременно с това авторите на други 9 проучвания, посветени на влиянието на тютюнопушенето върху развитието на ХИВ показват, че то не съдейства за по-бързото развитие на СПИН.

Координаторът на изследователския проект доктор Ендрю Фарбър смята, че причината, поради която пушачите са по-застрашени от вируса на ХИФ, е в негативното въздействие на тютюневия дим върху имунната система.