Пръстеновидно слънчево затъмнение ще премине над част от южното полукълбо, но целия му блясък ще могат да наблюдават само малцина в полупустинната Патагония в Чили и Аржентина, предаде АФП.

Най-южната част на континента и Великденският остров ще имат привилегията да наблюдават явлението, което ще започне над Северния Тихи океан и ще приключи над Южния Атлантически океан. Над много държави от Южна Америка и тихоокеански острови пръстеновидно слънчево затъмнение ще бъде частично.

"При слънчево затъмнение Луната преминава между Слънцето и Земята", каза пред АФП Диего Ернандес, ръководител на прес отдела в Планетариума на Буенос Айрес.  Но в този случай "Луната ще бъде малко по-далеч от Земята, отколкото обикновено, което се случва около веднъж месечно".

Затова "Луната няма да може да покрие напълно Слънцето", откъдето идва и оранжевият пръстен - "нещо като пръстен от светлина, идващ от Слънцето". Преди него звездата ни ще се вижда като полумесец. 

Затъмнението ще започне в северната част на Тихия океан, след което ще се движи от запад на изток, преминавайки над няколко острова и архипелага, преди да пресече Чилийска Патагония, Кордилерите, Аржентинска Патагония и ще  завърши в южната част на Атлантическия океан. 

Според НАСА финоменът ще продължи повече от три часа - от 17:00 до около 20:30 ч. по Гринуич (20:00 - 23,30 ч. бълг. време" , но според френския Институт по небесна механика и календарни изчисления (Imcce) перфектното пръстеновидно затъмнение в ограничена ивица ще продължи няколко минути, като максимумът ще е  около 18:45 ч. по Гринуич (21:45 ч. бълг. време).

Частично - т.е. без "пръстеновидността", то ще се вижда от Боливия, Перу, Парагвай, Уругвай, части от Бразилия, Мексико, Нова Зеландия, няколко острова в Тихия и Атлантическия океан, част от Антарктида, според НАСА.  

Днешното затъмнение, уточнява Imcce, е 18-ото пръстеновидно на Слънцето през 21-и век. То е второто слънчево затъмнение за 2024 г. след пълното през април.

Следващото слънчево затъмнение ще е частично. То ще е на 29 март 2025 г. Ще се вижда от западните части на Северна Америка, Европа и Северозападна Африка.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Христина Терзиева/БТА