Това е първа официална визита на член на британското кралско семейство на карибския остров
Британският престолонаследник принц Чарлз и съпругата му Камила пристигат днес в Куба на официална визита на членове на британското кралско семейство на карибския остров. Визитата става в момент, в който Куба се нуждае от чужди инвестиции, а САЩ затегнаха санкциите срещу страната.

"Тази визита е важна в символичен план, защото нито един член на кралското семейство не е бил в Куба от революцията през 1959 г.", казва Пол Уебстър Хеър, бивш британски посланик и преподавател в Бостънския университет. Той припомня, че преди това херцогът на Уиндзор е бил на частно посещение в Куба през 50-те години на миналия век. "Кралските визити са част от дипломацията в британската система. Това е полезен начин да се пращат послания, да се осъществяват контакти и да се напредва в дипломатическите преговори", уверява експертът.

Когато Кларънс хаус - официалната резиденция на принца и негов офис - обяви визитата на социалистическия остров, беше пояснено, че тя се извършва по британска молба и ще позволи да се изтъкнат нарастващите двустранни отношения и общите културни връзки. "Визитата е част от отдавнашното ни сближаване с Куба", каза говорител на британското външно министерство и посочи, че между двете страни има открит и откровен диалог по проблемите, които ги разделят, като човешките права, предаде АФП.

Принц Чарлз и съпругата му Камила
Gulliver/Getty Images

Чарлз и Камила ще бъдат почетни гости на официална вечеря, дадена от кубинския президент Мигел Диас-Канел. Не е предвидена никаква среща на знатната двойка с предишния кубински лидер Раул Кастро, който сега е първи секретар на Кубинската комунистическа партия. Според Крис Бенет, генерален директор на консултативното дружество Карибски съвет, в частен разговор принц Чарлз може да засегне въпросите за човешките права и политическата криза във Венецуела, основен съюзник на Куба. Но според експерта не би било уместно принцът да прави публични изявления по тези въпроси, защото той не е политическа фигура.

Визитата ще има по-скоро културен характер. Знатната двойка вероятно ще има среща с музикантите от Буена виста соушъл клуб, ще посети училище за салса и ще присъства на балет.

Между Великобритания и Куба "има отдавнашна история", коментира Пол Уебстър Хеър по повод визитата. Той припомня, че британците са окупирали Хавана през 1762 г., преди да я разменят с испанците срещу Флорида. Експертът припомня, че Уинстън Чърчил пък си е падал по кубинските пури и няколко пъти е посещавал Куба. Специалистът припомня и, че в Куба има и битълсмания. Сред почитателите на Бийтълс е самият Мигел Диас-Канел. В Хавана има бар, посветен на Бийтълс и наречен "Жълтата подводница". В кубинската столица има и статуя на Джон Ленън.

Но Великобритания иска да засили и търговските си връзки с Куба. Британски предприемачи, обединени в асоциацията Кубинска инициатива, гледат на Диас-Канел положително и ценят неговите изказвания за отваряне на страната за чужди инвестиции, вписани в новата конституция, която ще влезе в сила през април, казва Крис Бенет. Кралската визита показва, че Великобритания иска по-тесни отношения с Куба и страната има независима от САЩ политика, коментира специалистът.

Хавана е подложена на американско ембарго от 1962 г. Тя има нужда от чужди партньори, а Вашингтон заплашва да приложи от средата на април раздел трети на закона Хелмс-Бъртън от 1996 г. Този раздел позволява на теория, по-специално на кубинските изгнаници, да съдят пред американски федерални съдилища, компаниите, които са реализирали печалби в Куба благодарение на национализираните след Кубинската революция фирми. ЕС стана първи търговски партньор на Куба. Великобритания в разгара на Брекзит е насочила вниманието си към два отрасъла в Куба - туризма и енергетиката. Близо 200 000 британци идват в Куба всяка година. Принц Чарлз, който е запален по каузата за защита на околната среда, ще посети соларна централа, финансирана с британски средства, която ще влезе в експлоатация през декември и ще бъде най-голямата на Карибите.

Чарлз и Камила пристигат в Хавана днес. Те ще останат в кубинската столица до сряда. После ще се отправят към Каймановите острови.
БТА