Повече от половината американци вярват в ангели-пазители
Повече от половината американци вярват в ангели-пазители / netinfo

55% от американците вярват, че ги защитава личен ангел-пазител, а двама от всеки трима вярват, че раят съществува, предаде АФП. Изследователят Кристофър Бейдър от универститета Бейлър в Тексас заяви, че разпространената вяра в ангели-пазители е изненада и за самия него.

67 % от американците вярват твърдо в съществуването на рая, а 17% го считат за вероятно, а цели 73% от американците са убедени в съществуването на ада. Жените се оказват по-религиозни от мъжете (68% срещу 56%), афроамериканците са по-религиозни от белите (86% срещу 60%), а поддръжниците на републиканците-повече от електората на Демократическата партия, със 77% срещу 54% демократи вярващи.

Само 4% от американците признават, че не вярват в съществуването на Бог, а 11 процента нямат религия. Общо 45% от американците признават, че имат поне 2 религиозни изживявания, като консервативните протестанти е най-вероятно да признаят мистични или религиозни видения. Изследването е проведено върху 1648 възрастни в цялата страна, на които са зададени по 350 въпроса, допълва БГНЕС.