Солите за вана имат редица полезни качества. Те помагат за възстановяването на тонуса на кожата, отварят порите, изчистват я от мръсотията, потта и токсините.

Добавянето на соли във ваната помага за подобряване на устойчивостта на кожата към алергични фактори, успокоява при ухапване от насекоми, отстранява леки пъпчици по кожата и може да отстрани дори мазоли.

Ароматните соли за вана, които се смесват с етерични масла, се използват при ароматерапията. Приятните аромати предизвикват отпускане на цялото тяло. В зависимост от типа на етеричното масло, което се използва, солите за вана могат да осигурят и различни оздравяващи свойства.

Магията на ароматерапията и силата на камъните в ежедневието ни

При вани с морска сол, например, се възстановява магнезият в организма, чийто дефицит увеличава риска от болести на сърцето, инсулт, остеопороза, артрит, храносмилателни проблеми, хронична умора и други заболявания. При вана с морска сол през кожата проникват полезните вещества от морската сол.

соли за вана
ThinkStock/Getty Images

Морската сол се използва за вани, тъй като лесно се смесва с етерични масла и спомага за смесването на етеричното масло с водата, като служи за природен емулгатор.

Ароматичните масла в солите за вани засилват кръвообращението, дишането, увеличават дълбочината на вдишване. Те дезинфекцират и загряват носоглътката. Това е много важно в сезона на настинките.

Лавандулата - подарък за изгонените от Рая Адам и Ева (СНИМКИ)

Сами може да приготвите сол за вана, като смесите 1 килограм морска сол с 10 капки смес от различни етерични масла по избор и добавите 1 литър газирана вода. Всичко се излива в топлата вода във ваната.

соли за вана
ThinkStock/Getty Images

Солите за вана се разтварят във вода с висока температура – не по-малко от 39 градуса. Първоначалният престой във вана с ароматни соли не трябва да надвишава десет минути, постепенно времето може да се увеличи до половин час.

И още:

Защо топим краката си във вода с морска сол, когато сме болни?

Ароматерапията - рецепта за щастие, която освобождава

Етерични масла от българска лавандула хит по света

Лавандулата лекува и успокоява

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук