Ако следвате утъпкания път всяка сутрин и избирате едно и също нещо за закуска - правите го правилно. Според RealSimple здравните експерти смятат, че подобна последователност помага за освобождаване на умствена енергия и насърчава по-последователно хранене през целия ден. Разбира се, има едно важно предупреждение: закуската ви трябва да бъде балансирана.
"Нашият мозък обича да автоматизира действията, така че яденето на една и съща закуска всеки ден може директно да повлияе на естествения процес на формиране на навици“, казва сертифицираният лекар Стейси Хаймбургер.
Основните ползи от еднообразната закуска:
Намалява умората от решенията
Вземането на решения неизбежно изтощава умствената енергия, така че една „стандартна“ закуска може да облекчи едно малко, но постоянно бреме.
„Взимаме хиляди решения всеки ден и много от тях са свързани с храната“, казва консултантката по хранене Кейт Лайман.
Вземането на по-малко решения за храна през деня означава, че имаме място за други мисли. Изследванията показват, че след дълга поредица от решения, самоконтролът, фокусът и дори способността ви да ги следвате са склонни да намаляват.
Опростява ежедневието ви
„Пазаруването на хранителни стоки става по-лесно, а онлайн поръчките се автоматизират. Редовното консумиране на едни и същи храни също намалява времето, прекарано в приготвяне на храна и почистване“, казва д-р Хаймбъргър.
Помага за развиване на здравословни навици
Когато ядете една и съща закуска всеки ден, е по-лесно да се уверите, че винаги ядете здравословна закуска, особено под стрес. Едно проучване показва, че поддържането на постоянен ежедневен навик за закуска намалява риска от сърдечно-съдови заболявания, диабет тип 2 и метаболитен синдром, докато пропускането на закуска дори веднъж седмично може значително да намали тези ползи.
Недостатъци на едната и съща закуска
„Има два потенциални недостатъка на еднообразната закуската всеки ден, които в крайна сметка биха могли да доведат до проблеми. Ако закуската ви е една и съща всеки ден, може да се наслаждавате по-малко на избора си на храна, а знаем, че удоволствието е неразделна част от устойчивите навици“, казва Лайман.
Вторият недостатък е по-скоро свързан с това, което ядете. „Ако ядете едни и същи ястия всеки ден, с малко или никакви вариации, може да не запълвате хранителните дефицити“, добавя Лайман. В този случай, редуването само на няколко съставки седмично може да помогне за запълване на тези дефицити, без да се жертват ползите и простотата на вашата рутина за закуска".