Ксавие Долан Матиас и Максим
Ксавие Долан Матиас и Максим / Gulliver/Getty Images
Ксавие Долан се просълзи при завръщането си в Кан, където представи новия си филм "Матиас и Максим", предаде Франс прес. Тридесетгодишният Долан е режисьор на филма и изпълнява една от главните роли в него.

Тарантино, Пит и Ди Каприо завладяха Кан с „Имало едно време в Холивуд”
 
Още от началото на кариерата си Ксавие е чест участник в изданията на кинофестивала в Кан. Сега за трети път се включва в надпреварата за "Златната палма", след като два негови филма вече бяха отличени в Кан - "Мамо" спечели наградата на журито през 2014 г., а "Това е само краят на света" - голямата награда на журито през 2016 г.
 
"Сякаш съм роден тук, връзката ми с Кан е особена", каза Долан, преди да изкачи стъпалата пред Фестивалния дворец заедно със снимачния екип на новия си филм. След прожекцията на "Матиас и Максим" Долан дълго бе аплодиран и това го накара да се просълзи.

Ален Делон се просълзи, докато получаваше почетна „Златна палма” (ВИДЕО)
След като лентата му "Смъртта и животът на Джон Ф. Донован" получи смесени отзиви от критиката, режисьорът от Квебек реши да заснеме филм, който описва историята на група приятели. Както в "Том във фермата", Долан е зад и пред камерата, като е в образа на Максим - млад мъж, който пъддържа конфликтни взаимоотношения с майка си и заминава за Австралия.
Във филма са поставени за разглеждане въпроси за любовта, двусмислието, търсенето на себе си, отбеляза Долан. Разменени целувки с приятеля от детинство Матиас по повод заснемане на любителски филм променят нещата.
 
Редица сцени във филма са заснети с носена на рамо камера. В актьорския състав е и Ан Дорвал, снимала се в ролята на майката в "Мамо".

Ксавие Долан Матиас и Максим
Gulliver/Getty Images

Още новини от Кан:

Кан приветства с овации продължението на „Един мъж и една жена“

Рок, любов и сълзи на премиерата на „Рокетмен” в Кан (СНИМКИ/ВИДЕО)

Откриха 72-ия кинофестивал в Кан (СНИМКИ)

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА