Откриват паметник на проститутките в Амстердам
Откриват паметник на проститутките в Амстердам / netinfo

В „квартала на червените фенери” в Амстердам в края на март ще бъде открит първият в света паметник на проститутките, съобщи агенция АНП.

Монументът е замислен като "знак на уважение към проститутките от цял свят". Инициатор за създаването на паметника е бившата амстердамска проститутка Мариска Майор, която преди десет години основа в холандската столица Център по информация за проституцията. Автор е холандската скулптурка Елс Рейерсе.

Бронзовата скулптура ще бъде издигната на площада до Старата църква. Тя представлява "жена, подпряла ръце на бедрата си и уверено гледаща към света". Името й ще бъде съобщено в деня на откриването на паметника.

Майор каза, че с този монумент иска да "изрази уважение към милионите мъже и жени в цял свят, които се изхранват, практикувайки най-древната професия". "В много страни на проститутките им е много трудно, хората нямат никакво уважение към тях. Скулптурата трябва да даде сила на всички тези мъже и жени", каза пред журналисти инициаторката за създаването на паметника.

Откриването на паметника съвпада с Деня на отворени врати в амстердамския квартал на проститутките. През миналата година интересуващите се можаха за първи път да надникнат в помещенията, в които жриците на любовта приемат клиентите си. Денят на отворени врати имаше голям успех и затова бе решено той да се провежда всяка година. Мариска Майор казва, че тази проява и паметникът на проститутките трябва да премахнат негативното отношение към прехранващите се чрез най-древната професия.