Откриха пергаментов документ в статуя на Леонардо да Винчи на римско летище
Откриха пергаментов документ в статуя на Леонардо да Винчи на римско летище / снимка: БГНЕС

Прочутата статуя на Леонардо да Винчи, намираща се на едноименното римско летище, се превърна за един ден в център на истинска интрига. Скулптурата, дело на българския творец Асен Пейков, в момента се реставрира. Оказа се, че стоящата отпреди повече от 40 години на летището статуя крие в себе си люк, в който е бил съхраняван документ на латински. Документът е бил поставен в цинкова кутия вътре в празнината, предаде „ПронтоСофия”.

„Откриването на документа стана в четвъртък, по време на реставраторските работи, които са на привършване. За присъствието на документа във вътрешността на статуята ни информира един от наследниците на българския художник Асен Пейков, който е реализирал статуята през 1957. Успяхме да локализираме местоположението на празнината“ -  това каза Анамария Романо, експерт по история на изкуството в Дирекцията за културните ценности в област Лацио. Според нея, пергаментовият документ, открит в статуята, е в идеално състояние.

Текстът му на латински се отнасял за древните територии около района на летище „Леонардо да Винчи“. В документа ставало дума и за италианските политически власти, присъствали на церемонията по откриването на статуята през 1960. Сред тях са били от президентът на Републиката Джовани Гронки до министърът на отбраната Джулио Андреоти.

Съдържанието на документа предстои да бъде анализирано от група експерти.

Бронзовата статуя на Леонардо да Винчи е висока девет метра и е разположена върху триметров пиедестал. Реставрирането й, започнало през 2006, е в рамките на проект, свързан с промоцията на филма „Шифърът на Леонардо“ в Италия. То се извършва в сътрудничество със Sony Pictures Releasing Italia.

При реставрирането бяха отстранени няколко пласта нечистотии и наслагвания от повърхността на статуята. Въпреки това тя запази известно количество патина по себе си, натрупана с течение на времето.