Откриха авто-крадец по кръвна проба от комар
Откриха авто-крадец по кръвна проба от комар / снимка: БГНЕС

Финландската полиция идентифицира авто-крадец чрез изследване на ДНК от кръвна проба, взета от комар, съобщи АФП. Случаят е за кола, открадната през юни, в Лапуа, на около 380 километра, северно от Хелзинки. Скоро след това автомобилът бил намерен край жп гара на 25 километра от мястото на кражбата. "Полицейският патрул извърши оглед на колата и забеляза насмукал се с кръв комар. Той беше изпратен за лабораторни изследвания, които показаха, че кръвта принадлежи на човек от криминалния регистър на полицията", казва пред АФП инспектор Сакари Паломаеки.

Заподозреният отрича да е откраднал колата. Той твърди, че бил качен на автостоп от крадеца. Полицейският инспектор казва, че сега прокурорът трябва да се произнесе, дали доказателството от ДНК-анализа е достатъчно за повдигане на обвинение.

Финландските полицаи поясняват, че за тях е рядкост да използват насекоми за разкриване на престъпления, макар че се интересуват от всичко, намерено на местопрестъплението. "Не е обичайно да се използват насекоми. По време на обучението не са ни инструктирали да търсим комари на местопрестъплението. Много е трудно да се намери един малък комар в кола. Това само показва колко щателен е полицейският оглед", казва Паломаеки, цитиран от БГНЕС.