/ iStock/Getty Images
"Изключително голям" корал на повече от 400 години е открит в Големия бариерен риф, предаде ДПА, позовавайки се на публикация в сп. "Сайънтифик рипортс".

Кораловата формация, наречена Muga dhambi (голям корал), е открита през март на остров Орфей край северното крайбрежие на Куинсланд.

Според публикацията Muga dhambi е коралът от рода Porites с най-голям диаметър, измерен от учените, и е шестият най-висок корал в Големия бариерен риф.

"Той е полусферичен, висок е 5,3 метра и е с широчина 10,4 метра, което го прави с 2,4 метра по-широк от следващия по големина корал, измерен в Големия бариерен риф", казва Адам Смит от университета "Джеймс Кук".
 
"Използвайки изчисления, базирани върху темповете на растеж на каменните корали и годишните температури на морската повърхност, смятаме, че Muga dhambi е на възраст между 421 и 438 години", допълва Смит.

Ученият отбелязва още, че внушителната коралова формация е в добро здраве, като 70 процента от нея се състои от живи корали, въпреки преживените "до 80 големи циклона, многобройни избелвания, векове излагане на инвазивни видове и човешка дейност".



Авторите на публикацията предупреждават, че нарастващите заплахи, като негативното въздействие на климатичните промени, могат да доведат до необходимостта от възстановителни дейности, за да бъдат опазени големи корали като Muga dhambi.
БТА