През юли 2017 година не ЮНЕСКО не постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти
През юли 2017 година не ЮНЕСКО не постави Големия бариерен риф сред застрашените обекти / ThinkStock/Getty Images
Обширни части от Големия бариерен риф на практика са "сготвени" до смърт от скорошни топлинни вълни, предаде ДПА, позовавайки се на австралийско изследване, публикувано в сп. "Нейчър".

Какво се случва с коралите в Големия бариерен риф?
 
Над 1000 километра от най-северната част на дългия 2300 километра коралов риф са измрели в резултат на същественото покачване на температурите на водата през 2016 и 2017 г.

Когато коралите губят цвета си в резултат на топлинна вълна, има две възможности - или да го възстановят бавно със спадането на температурите, или да загинат
Когато коралите губят цвета си в резултат на топлинна вълна, има две възможности - или да го възстановят бавно със спадането на температурите, или да загинат ThinkStock/Getty Images

"Гибелта им не е резултат от бавна гладна смърт. Коралите директно са измрели от топлинен стрес, буквално "сготвени" от екстремните температури", казва Тери Хюз от университета "Джеймс Кук" в Таунсвил, Австралия.

Големият бариерен риф загива (ВИДЕО)
 
За целите на изследването специалистите са комбинирани данни от въздушни и сателитни наблюдения и проучвания, осъществени във водата, на 63 места по продължение на рифа.
В призрачен град от мъртви корали учени откриха признаци на живот
 
Температурите на водата са се покачили с един градус Целзий над средните стойности в резултат на климатичните промени, съчетани с феномена Ел Ниньо, отбелязват учените.

Риба побеля, за да се слее с избелените корали (СНИМКИ)
 
"Когато коралите губят цвета си в резултат на топлинна вълна, има две възможности - или да го възстановят бавно със спадането на температурите, или да загинат", казва Хюз.
БТА