Преход, за който никой родител не мечтае, но който е неизбежен – превръщането на вашето малко детенце във вече пораснал ученик.  Ето няколко идеи, на които да наблегнете, за да не се стресирате и вие, и детето:

Учителите

Обръщайте изключително сериозно внимание на учителя на вашето дете и наблягайте на постоянната комуникация с него във времето.

Адаптацията

Важно е дали това е първото или второто дете в семейството ви. Първите деца нямат пример, докато при вторите и т.н. е много по-лесно, тъй като те вече имат личния пример на батковците/каките. Много е важно, ако имате късмета да имате деца, които спят на обяд, да се опитате да ги отучите от това още през лятната ваканция, защото после ще им бъде изключително трудно. Ако не успеете, поговорете с учителите в занималнята.

дете
ThinkStock/Getty Images


Играчките

Дайте му играчка, която да му напомня за детската градина, която да носи със себе си – нещо малко, което да се събира в раницата, с уговорката това да е първите седмици, за да може детето да се адаптира лесно, но и да се научи да прави разлика между двете – тоест градината е ориентирана към игрите, а училището – към знанията.

Телефонните обаждания

Важно е да направите уговорка/график за телефонните обаждания. Обсъдете с детето вкъщи кога да се обажда, за да нямате проблеми с госпожите.

Пет строги правила в японските училища, които никой не нарушава (ВИДЕО)

Храната

В училище се случва децата често да си разменят храна. Винаги слагайте нещо в повече, когато му приготвяте менюто за деня. Уговаряйте се кое за кога е и кое е задължително да се изяде. Особено ако имате момче – напомняйте му по няколко пъти на ден.Оглеждайте много внимателно всички кътчета на раницата му за останала храна.

Без награди

Оценките в първи клас не са нещо сериозно и не бива да го награждавате за всичко, тъй като то през ден ще получава хубави оценки, защото целта на учителите в първи клас е поощрение и детето не бива да свиква да му се купува нещо през два дни.

дете
ThinkStock/Getty Images

Чантата

Научете детето да си запомня програмата и да слага нещата си само, за да не носи всичките си учебници в раницата и тя да тежи дори повече, отколкото трябва. Не учете детето вие да му носите чантата, това е тяхно задължение.

Девет неща, по които си приличат родителите на успелите деца

Не сравнявайте момчетата с момичетата

Момчетата са много по-палави, не слушат учителките, обичат да се забавляват повече. На майките с момчета ще им отнеме повече време за адаптацията от детската градина към училище. Опитайте се да го приемете спокойно и с търпение и със сигурност не му крещете.

ученици
ThinkStock/Getty Images


Вижте още:

Психолог: Децата на България днес - умни, но объркани и без подкрепа

11 мъдри правила, по които Уилям и Кейт възпитават децата си

Как да успеем в живота въпреки сбърканата образователна система? (ВИДЕО)

Как да подобрим постиженията на децата в училище?

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук