В днешно време първите 20-тина година от живота на човек се прекарват в преследването на шестици. Първо в училище, после в университета. Не защото шестиците са специални с нещо сами по себе си, а защото те някак си дават обещание за по-добра кариера, повече пари и по-добър живот, но така ли е наистина?

Всъщност далеч не е изключение слаб ученик да успее много повече в живота от някой, който в училище се е справял блестящо.

Това звучи абсурдно и дразнещо и дори ни ядосва, но всъщност е съвсем логично.

Проблемът не е в усилието на хората, които влагат толкова много старание в училище, вярвайки на сляпо на образователната система, проблемът е в самата образователна система.

Истината е, че навсякъде има спънки с образователната система.

Главните ѝ проблеми са два:

Първият - оповава се върху това, че всичко, което има да се знае, вече се знае. Всичко е така, както го пише в учебниците и този материал просто трябва да се назубри.

Светът има нужда от още 69 милиона учители

А всъщност това е много далеч от истината. Правилното нещо би било образователната система да подтиква креативността и стремежа към изследване и откриване на нови неща. Още повече в дигитална ера, в която живеем, когато всеки може да си извади телефона и да научи на практика каквото и да му потрябва в самия момент, когато му трябва, а не да се затормозява с тази информация преди да му е била нужна.

Вторият голям проблем на образователната система е, че тя е стара. Много стара. От индустриалната революция насам не се е променила кой знае колко и все още до голяма степен обслужва нуждите на бизнеса, а не на индивида.

Какво е спасението?!

Ако сте отличник, бъдете по-критични към това, което ви казват учителите и към това, което пише в учебниците. Това, че някъде си пише нещо далеч не го прави истина. Както казват американците - приемайте информацията, която ви дават с щипка сол - сиреч, здравословен скептицизъм. И не забравяйте, че ако се уповавате само на оценките, няма да стигнете до абсолютно никъде, защото училището не учи на двете най-важни неща в живота на зрелия човек - как да изберем правилната работа за нас и как да формираме полезни връзки.

Родното образование през погледа на една смела учителка

Ако не сте отличник, а искате да успеете в живота, не забравяйте все пак, че ученето е нещо доста важно. Може да не залягате стабилно над учебниците по химия и физика, но се съсредоточете върху сферата, която ви интересува и се старайте да се развивате в нея. Днес е много лесно с цялата информация, която е в „ръцете на всеки един от нас".

Ако погледнете историческите личности, които са променили света - дали с наука, дали с бизнес или творчество - всички са постигнали по-голямата част от успеха си преди да завършат училище.

Какво е сбъркано в българското образование?

Затова нека това, че сте млади или малки не ви спира да се занимавате с нещо сериозно, вярвайте в себе си и ще успеете.