Първородните деца са по-интелигентни
Първородните деца са по-интелигентни / ThinkStock/Getty Images

Първородните деца в семейството са по-интелигентни от останалите, тъй като трябва да помагат при обучението на братята и сестрите си, пише в. "Метро", цитирайки последно германско изследване.

Освен това първородните рожби се радват на по-голямо внимание от страна на родителите си, чиито грижи по обучението им не се раздвояват от другите деца в семейството. От това печели най-възрастният в потомството.

Но разликите в интелекта не са толкова големи между първородното дете и останалите. Според учените от университета в Лайпциг, осъществили проучването, при всяко следващо дете в семейството се получавал не много изразен спад при тестовете за интелигентност. В семейство с две деца не е казано, че по-големите обезателно ще доминират. Те имат само 60 процентов шанс да са с по-висок интелект, като изтърсаците винаги имат възможност за реванш.

Освен със сравнително по-висок интелект първородните чеда се радвали и на по-добро осъзнаване на умствените си възможности. По-малките братя и сестри в повечето случаи сами се оценявали като по-малко интелигентни от батковците и каките си. В изследването били анализирани данни за коефициента на интелигентност на 20 хиляди деца.

Източник: БТА