/ Булфото
Световноизвестното сопрано Райна Кабаиванска празнува днес рождения си ден. Родена в Бургас на 15 декември 1934 година, тя е сред най-значимите сопранови гласове през втората половина на XX век.

От 1961 г. е Кабаиванска е солистка в „Ла Скала“ в Милано и в Софийската опера. Тя е кавалер на Ордена на Италия, пет пъти най-популярна личност на Италия и два пъти музикант на годината. У нас през 1994 получава орден „Стара планина“.

Райна Кабаиванска
Булфото


Цялата кариера на Райна Кабаиванска е белязана с грандиозни успехи на световните музикални сцени, които ѝ донасят световна слава. Пее в Метрополитън опера, Виенската опера, Арена ди Верона, московския Болшой театър, лондонския Ковънт Гардън, Карнеги хол.

Рожденият си ден родното сопрано днес ще посрещне в Милано, където ще бъде почетен гост на честванията, организирани от театър Ла Скала в памет на Мария Калас.
 

Райна Кабаиванска
Булфото


В края на месеца Кабаиванска ще пристигне в България за Новогодишния концерт на Софийската филхармония с участието на изтъкнати артисти от нейните майсторски класове – италианският тенор Андреа Каре, солист на Ковънт гардън, Метрополитън опера, Театро Реал в Мадрид; южнокорейското сопрано Витория Йео, солист на Римската опера, Театро Ла Фениче във Венеция, Фестивала в Залцбург; както и младото българско сопрано Александрина Михайлова, дебютирала в Ла Скала, Парижката опера и Театро дел Маджо във Флоренция.