Огромни ледени шипове покриват юпитеровата луна Европа

/ Thinkstock/Getty Images
Британски учени откриха доказателства, че огромни ледени шипове покриват повърхността на юпитеровата луна Европа, които биха затруднили кацането на нея, съобщи Физ.орг.

Солено море по повърхността на юпитеровата луна Европа?
 
Ледените шипове на Европа са високи до 15 м и образуват пояс около екватора на луната. Те са на разстояния около 7,5 м.
На Земята подобни ледени образувания има в Андите. Там заради студа и сушата части от снега и леда сублимират - превръщат се в пара, без да се стопят. От този процес се появяват огромни ледени остриета, наречени "пенитентес".

100 милиона планети в нашата галактика могат да са обитаеми
 
Макар и учените от университета на Кардиф да не са наблюдавали пряко ледени остриета на Европа, направеният от тях модел показва, че подобен процес има и на юпитеровата луна.
Данни за ледени остриета има и за Плутон. Това подсказва, че подобен назъбен терен може да е характерен за ледените светове.
 
Заради наличието на океан от солена вода под повърхността, луната Европа е един от най-обещаващите кандидати за извънземен живот в Слънчевата система. Затова тя е сред дестинации за скорошните космически мисии.
НАСА разработва мисията "Европа Клипър", която ще бъде изстреляна през първата половина на следващото десетилетия. Тя ще застане на орбита над Юпитер, като ще изследва и Европа с няколко близки прелитания.

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук
БТА