Солено море по повърхността на юпитеровата луна Европа?
Солено море по повърхността на юпитеровата луна Европа? / Thinkstock/Getty Images

Ново изследване разкрива, че солено море може да е „виновно” за дългите ивици тъмна материя, които набраздяват ледената повърхност на юпитеровата луна Европа, съобщи ЮПИ. Възможно е океани под повърхността на Европа да взаимодействат с богато на минерали океанско дъно. Това е знак, че средата е подходяща за живот.

Учените предлагат различни теории за произхода на тъмните оцветявания по повърхността на Европа. Някои проучвания наведоха на мисълта, че сяра и магнезий са в основата на тъмния цвят на по-древните геоложки формации по повърхността й. Ново изследване обаче показва, че солено море е най-правдоподобното обяснение за тъмните тонове на по-млади геоложки формации там.

Разбира се, учените не разполагат с проби от шестата най-близка до Юпитер луна. За да докажат, че солено море вероятно е причината за тъмните ивици по повърхността на Европа, учените изпекли проби сол във високотехнологична пещ.

„Нарекохме експеримента „нашата Европа в контейнер”, заяви Кевин Ханд, който е експерт по планетарни науки от Лабораторията за реактивни двигатели на НАСА в Пасадена. „Лабораторната среда имитира условията на повърхността на Европа, що се отнася до температура, налягане и излагане на радиация. Спектърът от цветовете на тези материи след това може да бъде сравнен с данни, събрани от космически кораби и телескопи”, разказва той.

Контейнерът всъщност напомня повече хладилник с много високи нива на радиация, отколкото пещ. В него солта обаче се превръща в нещо като карамелизирана захар и напомня онова, което се вижда на снимките на Европа, направени от сондата „Галилео” на НАСА.

„Химичният подпис на изпечената по този начин сол съвпада със събраните данни за мистeриозната материя по повърхността на Европа”, отбеляза Ханд. Резултатите от изследването са публикувани в Geophysical Research Letters.

Източник: БТА