/ Istock
Официалните обувки, които някога бяха запазена марка за маниаците и млади консерватори, все повече изместват маратонките като първи избор за мъжете, които се интересуват от мода.

Ромен Коста, 32-годишен парижки архитект, има огромен избор, докато разглежда обувките в апартамента си на Монмартър: черни мокасини със здрава подметка, броги в забавни цветове, кожени или велурени, с или без пискюли...

В крайна сметка избира трицветни обувки, които съчетава с джинси и широк черен пуловер, преди да се качи на велосипеда си и да тръгне за работа. За него маратонките са това, което е носил като тийнейджър скейтър.

"Харесва ми да имам обувки за възрастни. В работата това е успокояващо за клиентите. Това ме кара да изглеждам по-сериозен", казва той пред АФП.

"А и остаряват по-добре от маратонките", добави той.

Планове за свободното време

Бумът на маротнките от последното десетилетие все още е силен, но има признаци на забавяне.
Данните на браншовия уебсайт Business of Fashion показват, че 45% от добре облечените американски и британски мъже планират през 2023 г.да си купят обувки, в сравнение с около една трета, които избират маратонки.

Официалните стилове са навсякъде по червените килими и модните подиуми, носени от трендсетъри като рапъра ASAP Rocky и американския актьор и режисьор Доналд Глоувър.

Френският дизайнер Симон Порт Жакмюс - изключително актуален в момента, според модните специалисти, носеше черни мокасини и обу моделите си в тях на последното си ревю през декември, въпреки нашумялото си сътрудничество с Nike.
Някои все още се борят да преодолеят старите тенденции.

"Никога няма мокасини на ревю на Hermes", казва Пиер Харди, който ръководи дизайна на обувки във френската марка. "Това наистина беше обувката на десницата, на реакционерите." Те може и да не са подходящи за модния подиум, но Hermes все още произвежда и продава мокасини, а Харди разбира защо продажбите им са се увеличили.

"След затварянето на магазините на хората им омръзна всичко да е уютно. Сега имаме разрешение да излизаме и искаме елегантни, шикозни неща", твърди той.

Смесвайте и съчетавайте

Същото се случва и отвъд океана във Великобритания, където елитният универсален магазин Browns "определено е забелязал преминаване от модните стилове маратонки към по-официални обувки", според мениджъра по мъжко облекло Том Шердел.

"Тъй като виждаме, че на модния подиум се появяват все по-малко маратонки, клиентите се съобразяват с това и много хора се стремят да съчетават ежедневни и сарториални елементи в гардероба си", казва той пред АФП.

Това бележи една голяма промяна в сравнение с миналото: носенето на официални обувки не само с костюми, но и със спортно облекло, гащеризони - дори къси панталони.

"Има завръщане на официалния стил, но вече с комфортен елемент, тъй като хората свикнаха с долнищата за джогинг и не искаме да се връщаме към тесните дрехи", казва Хюг Фошар от Uniforme, млада марка, която работи с марката Weston по нови версии на класическите си мокасини.
"Другото важно нещо е, че маратонките се разпадат бързо - те не са издръжливи и трудно се поправят", каза той, като посочи, че Weston предлага доживотен ремонт.

"Трябва да спрем с тези дрехи за боклука."

Това може би е неизбежна част от модния цикъл, тъй като новите модели маратонки станаха ежедневие, а цените за препродажба са абсурдни (чифт Nike, проектиран и носени от Кание Уест, беше продаден за 1,8 млн. долара през 2021 г.).

"Маратонките бяха за всички ситуации, за всички възрасти и те оставиха в сянка други обувки, които даваха по-солидна опора на мъжете", казва пред АФП модният историк Оливие Саяр.

"Но при всяка мода действа ефектът на бумеранга."
БГНЕС, АФП