Живеем в дигитализиран свят, в който още от съвсем малки децата вече лесно се ориентират в приложения на мобилни телефони, а пускането на видеа през таблета става с две движения.

В новия епизод на „Ох, на мама! Podcast” Александрина Георгиева – основател на Фондация „Офлайн кидс“ и инструктор по методика Учене чрез преживяване, разказва за това как се отразяват екраните на децата ни, какви са препоръките на СЗО по отношение на гледане на телефон, таблет или телевизор от най-малките. Разбира се, дава и добри идеи за качествено споделено време между родители и деца.

Препоръки на СЗО и ААП за екранното време

Има различни източници с противоречива информация за това от каква възраст и за какво време е редно децата да прекарват пред екрани. Препоръките на Световната Здравна Организация (СЗО) и Американска академия на педиатрите (ААП) са следните:

0-18 месеца

Препоръките са бебето да няма никакво екранно време, освен видео разговор с близки на семейството. 

18-24 месеца

Малко към никакво екранно време, което да се предлага постепенно. Ако решим да запознаем детето с екраните в този период, е важно да гледаме заедно с него висококачествено съдържание и да правим почивки, в които чрез разговор да му помагаме да разбере какво се случва на екрана. 

2-5 години

Да се ограничава екранното време до 1 час на ден като отново се внимава за качеството на съдържанието. Гледайки заедно с детето, можем да му помагаме да прилага наученото в реалния живот. 

6 + години

С все по-голямото навлизане на технологиите в образователната система, последните препоръки на специалистите за тази възрастова група касаят не толкова колко време прекарва детето пред екрана, а по-скоро за какви дейности го използва. 

Детето вече започва да разбира концепцията за баланса. С наша помощ то може да се научи да вмества екранното време в личния си график без това да влияе на образованието му, съня, физическата активност и времето с приятели. 

Вредите от екранното време върху децата

Проблеми със зрението, понижена концентрация, логопедични затруднения, трудности в социалната и емоционалната интелигентност са само част от вредите, които се наблюдават при прекомерна употреба от екрани в тази крехка детска възраст.

Едно добро решение

Едно от чудесните решения, които Александрина дава, е не рязкото спиране на достъп до екрани, но поетапно и осъзнато взимане на решение за намаляване на времето, което децата прекарват пред телефон, таблет, телевизор:

„При по-големите деца е важно промяната да не бъде под формата на наказание. Естествено, че то няма да се почувства добре, ще се бунтува. На първо място трябва да уцелим момента, в който всички сме много спокойни, и да си поговорим за промяната, която искаме да направим. Т.е. можем да кажем: „Знаеш ли, разбрах, че 4 часа на ден са много. Хайде да ги намалим до 2.“ После можем да визуализираме правилата. Един плакат с дневен режим или със седмични активности, в които те са нарисувани (плюс екранното време) ще даде едно спокойствие на детето, че то не му е отнето и че екранното време не е „забранен плод“, а просто се случва на определено време и определен начин“.

Повече – чуйте в епизода