/ iStock/Getty Images
Нова година е най-любимият празник на повечето възрастни и деца, защото в нощта на 31 декември срещу 1 януари  се случват истински чудеса, съобщи Агенция "Фокус". 

С нетърпение, вълнение и радост хората очакват настъпването на тържествената нощ. Подготовката за празника започва още в началото на м. декември и до края на месеца улиците на градовете вече блестят, а във всяка къща има украсена коледна елха.

Празнична атмосфера цари навсякъде: в домове, магазини, ресторанти.

Приятна новогодишна суматоха обхваща всички без изключение. Хората пазаруват в търсене на подаръци за своите приятели и роднини, избират най-красивите тоалети и обмислят менюто на празничната трапеза.

Историята на празника

Историята на празника на Нова година датира от Месопотамия, където се е родила традицията да се празнува пролетното пробуждане на природата, това се случва през месец март. Още тогава веселбата продължава повече от седмица. Тези дни никой не е работил, хората са ходили на празненства и весели маскаради.

По-късно обичаят за празнуване на Нова година е възприет от гърците, след това от египтяните и римляните.

Новогодишни традиции

Всяка страна има свои новогодишни традиции, но има няколко празнични обичая, които хората по целия свят спазват.

Какво е обичайно да се прави за Нова година?

Събира се цялото семейство

Повечето хора са склонни да празнуват празника в топла, уютна, домашна атмосфера. Вдигнете чаши с пенливо шампанско, пожелайте си нещо в кръга на семейството и приятелите, седнете на празничната маса - това са нещата, които се ценят във всички страни по света

Украсява се къщата

От древни времена е обичайно да се създава празнична атмосфера в къщата. Как нашите предци  са украсявали домовете си? По принциптова се е правило с продукти за консумация: ябълки, ядки, картофи и дори яйца. Много по-късно са се появили стъклени топки, гирлянди и други познати елементи на декора. Днес изборът на коледна украса е толкова голям, че няма да е трудно да изберете точно това, което ще направи дома ви уникален и приказен.

Подаръците

Нито една Нова година не е пълна без подаръци. Така е било и преди, хората са се поздравявали а за края на старата година и началото на нещо ново и напълно красиво.

Традицията да се подаряват със сигурност е една от най-приятните.