"Можеш да излъжеш хората. Можеш да заблуждаваш всеки по всяко време, но не можеш да излъжеш себе си. Вечер, когато си отидеш у дома, се изправяш срещу истината. Аз съм и най-добрия си приятел, и най-лошия си враг", каза преди години един от най-великите артисти на своето време. Гласът, който промени звученето на поп музиката, вдъхнови поколения артисти, сред които Кристина Агилера, Ариана Гранде, Лейди Гага и стотици други.

Уитни Хюстън
Gulliver/Getty Images

Навършиха се 9 години от смъртта на голямата Уитни Хюстън, която никога няма да бъде забравена. Родена на 9 август 1963 в Нюарк, Ню Джърси, в семейството на певицата Сиси и Джон Хюстън. Има хора, които знаят още от ранна детска възраст с какво ще се занимават. Сякаш им е предначертано да бъдат учени, художници, писатели, а в случая с Уитни - да бъде певица. Вижте в канала "Extraordinary people" във vbox7.

Тя започва от съвсем малко момиче да пее в църковен хор в родния си град.
 

Като младо момиче започва да си пробива път в модните среди, малко хора знаят също, че Уитни е участвала и в няколко епизода на ТВ сериала "Give Me A Break", но нейна страст си остава пеенето и музиката. Тя преследва тази своя цел и успехите започват да идват. Първият ѝ хит е в дует с Теди Пендерграс през 1984 – парчето се казва "Hold Me".

Дебютният ѝ албум излиза на музикалния пазар през 1985. Млада, изключително красива, а звуците, които излизат от устата ѝ са като от ангелска арфа. Не е случайно, че с още с дебюта си прави име, продажбите на албума наброяват над 22 милиона копия.
 

Успехите и хитовете не стихват, а Уитни е на върха на славата си. Обожавана от милиони, но и недолюбвана от други, включително в музикалните среди. Говори се, че поп кралицата Мадона, тогава също в началото на своята кариера, не е харесвала Уитни и дори нарекла "посредствена". Твърди се, че успехите на филма и саундтрака "Бодигард" сериозно изнервили Мадона в началото на 90-те години, но публиката отсява най-добре.
 

Наред с постиженията идват и любовните трепети. В разгара на кариерата си Уитни се омъжва за певеца Боби Браун. Година по-късно (1993) се ражда най-ценното същество в живота на певицата - нейната дъщеря Боби Кристина, с която имат невероятно близка връзка. Бракът на Уитни и Боби обаче е бурен, а това не е тайна за никого. Любовта им е толкова силна, че Уитни остава омъжена за Боби цели 15 години, което в света на шоубизнеса е рекорд. Между твърденията за семейно насилие, употреба на наркотици и многото арести на Боби, Уитни Хюстън твърдо стои зад съпруга си през всички тези години, но в крайна сметка двамата се развеждат през 2007 г.

 

Изтощителните турнета продължават, както и музикалните успехи, но в личния живот на Уитни започват да настъпват проблеми. През 2000 г. тя е арестувана на Хаваите по обвинения в притежание на наркотици, а баща ѝ я дава на съд. Певицата рязко отслабва и това, в съчетание с няколко участия, които отказва в последния момент, се подхранват слуховете, че е пристрастена към наркотиците. Звездата признава, че има подобни проблеми в телевизионно интервю с Даян Сойер.

Изявите намаляват, зависимостите към различни субстанции обаче се увеличават, а гласът... той започва да изчезва. Уитни се оттегля от музиката, но през 2009 г. прави завръщане на сцената, издавайки последния си албум "I look to you", последван и от световно турне. То за съжаление се оказва разочароващо за феновете и си навлича негативните коментари от критиците. Дългите години злоупотреба с алкохол и наркотици се оказват непреодолими и певицата вече не успява да изпълнява песните си по същия начин.
 

Борбата на певицата с различните зависимости не спира, но за съжаление на 11 февруари 2012 г. Уитни е открита мъртва в банята на апартамент в хотел "Бевърли Хилтън". Причина за смъртта - удавяне след употребата на кокаин. Светът е покосен от новината, а семейството ѝ не може да понесе загубата. Шокът за Боби Кристина е огромен и трудно се справя с тежката загуба. Тя тръгва по пътя на майка си.

Боби Кристина почина на 22 години през 2015 г., след като прекара близо 7 месеца в медицински предизвикана кома. По-рано тя бе открита в безсъзнание с лицето надолу в пълна вана с вода в собствения ѝ дом. "Един ангел, който бе прибран от друг при себе си", така много медии отразиха смъртта на Боби Кристина, чиято съдба също не бе лека.

Наследството на Уитни продължава да живее. Десетки изпълнители отдават своята почит към творчеството ѝ, през 2019 г. Kygo направи нов вариант на парчето "Higher Love" и се превърна в един от летните хитове отново, години след издаването на песента. Миналата година пък стана ясно, че актрисата Наоми Аки ще се превъплъти в образа на Хюстън в нов биографичен филм. Филмът, който ще бъде режисиран от Стела Меги, носи заглавието на един от най-големите хитове на Уитни - "I Wanna Dance with Somebody". Продукцията има подкрепата на наследниците на покойната легенда и дългогодишния ѝ звукозаписен продуцент и ментор Клайв Дейвис.