Намериха откраднат маркер на Хитлер
Намериха откраднат маркер на Хитлер / netinfo

В САЩ бе открит маркер за отбелязване на страница в книга от злато, подарен на Адолф Хитлер от Ева Браун. Сувенирът бе откраднат през 2002 г. в Испания, съобщи американското министерство на правосъдието. Маркерът бил намерен в човек, който се опитвал да го продаде в щата Вашингтон.

37-годишният мъж е обвинен от федерален съд в Сиатъл в "продажба или покупка на откраднато злато", се уточнява в комюнике на правосъдното ведомство. Крадецът рискува затвор до 10 години и глоба от 250 000 долара.

Маркерът е от 18-каратово злато и е откраднат малко преди да бъде изложен на търг в Мадрид. Предметът е бил подарен на Хитлер от Ева Браун през 1943 г. след разгрома на нацистката армия в Сталинград. Според американските власти на него има надпис "Мой Адолф, не се тревожи, това /разгромът/ е само една случайност, която няма да сломи увереността в нашата победа". Според същия източник сувенирът, преди да попадне на търга в Мадрид, е принадлежал на семейството на германски милиардер, който е екзекутиран по времето на Нюренбергския процес, допълва БГНЕС.