Най-старото защитено дърво в София е на 650 г.
Най-старото защитено дърво в София е на 650 г. / снимка: BGNES
Шестстотин и петдесет годишна черница е най-старото защитено дърво в София. Черницата се намира в центъра на столицата, в района на Централна баня. Това сочи регистърът на РИОСВ – София за защитените дървета за областите София, София-град, Перник и Кюстендил, съобщиха от инспекцията.

С петдесет години по-млад от него е представител на друг широколистен вид – дъб, който се намира в сeло Скравена, община Ботевград. И двете дърветата са в добро физиологично състояние.

352 са защитените дървета на територията на РИОСВ – София. Голяма част от тях са с естествен произход и растат извън населените места. Преобладават дъбовете. Срещат се и секвои, които са екзотичен вид за нашите географски ширини. Едни от най-старите секвои у нас са внесени от Северна Америка и се намират в село Богослов, общ. Кюстендил, и в местността „Зелин” край Ботевград.

Обявяването на дадено дърво за защитено се извършва съгласно Закона за биологичното разнообразие (ЗБР). То трябва да отговаря на определени изисквания - възраст (над 100 г.), добро физиологично и фитосанитарно състояние, добре запазен външен вид и др., припомнят от РИОСВ-София.

Собствениците на защитени дървета са длъжни да ги опазват от унищожаване или увреждане, както и да съгласуват със съответната РИОСВ всички дейности, необходими за тяхното поддържане или възстановяване. При констатирани нарушения се налагат глоби на физически лица от 100 до 5 000 лв., а на юридически лица –имуществени санкции от 500 до 10 000 лв.