Най-ниският телевизионен рейтинг за 80-ата церемония по връчване на Оскарите
Най-ниският телевизионен рейтинг за 80-ата церемония по връчване на Оскарите / netinfo
Осемдесетото юбилейно издание на наградите "Оскар" на филмовата академия в САЩ ще влезе в книгите за рекорди като най-слабо гледаното по телевизията, предаде Ройтерс.

Само 32 милиона телевизионни зрители са наблюдавали тричасовата церемония. Това е с 1 милион по-малко от предишния рекорд за най-слаб зрителски интерес, поставен през 2003 г., когато връчването на наградите стана само няколко дни след воденото от САЩ нахлуване в Ирак.

За сравнение миналата година церемонията е била наблюдавана от 41 милиона телевизионни зрители в САЩ. Рекордът по зрителски интерес е за 1998 г., когато 55, 25 милиона телевизионни зрители са гледали връчването на Оскарите.

Като основна причина за отлива на зрители се посочва фактът, че само един от петте номинирани филма - комедията "Джуно" - имаше пазарен успех и приходите му доближиха 100 милиона долара.

Отличеният като най-добър филм "Няма място за старите кучета" се хареса повече на критиците, отколкото на публиката. Приходите от филма от излизането му на екран през ноември миналата година до края на януари стигнаха под 50 млн. долара. Рейтингът на церемонията пострада също от факта, че наградите тази година отидоха само при европейци, чиито имена не говорят почти нищо на американската аудитория и които участват във филми, гледани от сравнително малко кинолюбители.

Американците проявяват най-голям интерес към наградите на филмовата академия, когато номинираните филми са като "Титаник" или "Властелинът на пръстените", отбелязва Ройтерс.