Най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи

Най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи
Най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи / Thinkstock/Getty Images

Забравете за дръжките на вратите и тоалетните чинии - най-много бактерии у дома се крият в хавлиените кърпи, установи американско проучване, цитирано от в. "Дейли мейл".

Причината за тяхната заразност се изразява в способността им да задържат влагата, което позволява на микроорганизмите да се размножават. Не по-малко опасни за здравето са покривките и салфетките. Проучването било осъществено от екипа на Чарлз Герба от университета в Аризона. Специалистите установили, че колиформените бактерии, които се срещат в екскрементите и водят до хранителни отравяния и до диария, се срещат в 89 на сто от салфетките. А вездесъщата Е-коли бактерия - в 25,6 на сто от кърпите.

Чарлз Герба изтъкна, че заразата може да бъде посята, когато подсушаваме ръцете си, а преди това сме пипали инфектирано с бактерии сурово месо. С кърпите за лице и ръце в банята разпространяваме микроорганизми и сред другите членове на семейството, които ги ползват общо. А когато ги сложим за пране в пералнята, това съвсем не убива микробите. Най-ефективният способ за дезинфектирането на кърпи, покривки и салфетки е потапянето им за кратко в белина.

Източник: БТА