Наднорменото тегло се контролира от мозъка
Наднорменото тегло се контролира от мозъка / снимкa: БГНЕС

Седем нови генни вариации, открити от учените, показват, че наднорменото тегло е преди всичко умствен проблем, съобщи БГНЕС.

Според откритието на учените мозъкът играе водеща роля в контролирането на апетита и наднорменото тегло не може да се свързва единствено с проблеми с метаболизма. Две международни изследвания, публикувани в „Нейчър Дженетикс“, изследват проби на хиляди хора, за да открият и най-малки промени в гените. Много от седемте ключови варианта, са активни в мозъка.

Това показва, че влиянието на мозъка върху апетита и хранителните навици може да е по-голямо от гените вариации, от които зависи способността на тялото да разгражда мазнините. Всички седем варианта са били открити при проучване, осъществено от исландската компания deCODE Genetics, а шест от общо седемте варианта са били установени и при второ, независимо проучване, извършено от международен екип от учени.

И при двете изследвания учените проучвали ДНК проби от хиляди хора, за да установят влиянието на малките промени. Всеки от установените варианти имал слабо влияние върху наднорменото тегло, но човек, който притежавал всеки един от тези варианти, бил с 1,5-2 кг по-тежък от средното. Д-р Кари Стефансон от deCODE Genetics заявява: „Това означава, че в работата по разработването на по-добри начини да се преборим с наднормените килограми, ние трябва да се фокусираме върху регулирането на апетита, а не само върху метаболизма, който определя как човешкото тяло използва и трупа енергия“.