На регата в Сен Тропе! Градът става популярно през 60-те години на миналия век благодарение на Брижит Бардо. Буквално като декор от филм, красивото рибарско селище привлича годишно близо 6 милиона посетители, предава NOVA

Цветните пейзажи, хубавата храна и многото слънце са причина тук да почива не само световният елит, но и Сен Тропе да бъде арена на голям брой светски, спортни и културни събития. Едно от тях успя да зарадва и тази година любителите на луксозните лодки.

Дори COVID-19 не попречи на 22-тото издание на престижната регата на Сен Тропе да събере близо 300 от най-елитните плавателни средства. Като красив финал на всяко лято духът на страстта към морето празнува. И тази година, въпреки COVID-19, емблематичната регата на Сен Тропе даде среща на модерни яхти редом до лодки, част от историята.

Класирани по категории, според вид, клас и размер, лодките мереха сили през последните 14 дни.  В Сен Тропе място има и за женската стихия. За Шарлот 8-метровата  „Ева” е не само начин на живот, но и синоним на свободата.

„Баба ми имаше къща в Бретания, така че прекарвах всички ваканции там. Логично започнах да се занимавам с ветроходство. Хареса ми! Имахме малък катамаран. Децата на моята възраст караха велосипеди и тротинетки, а аз катамаран. Обожавах го! Качвах се на него и потегляхме към морето и свободата....Винаги съм знаела, че ще правя това”, сподели тя.

Много от лодките в регата са буквално част от историята. „Ева” е единствената подобна лодка по рода си. Конструирана през 1906 г., през годините тя е била многократно изоставяна, реставрирана и препродавана, за да се рее днес по вълните на Сен Тропе, управлявана основно от дами.
В Сен Тропе е трудно да не се почувстваш като герой от филм. Полицейски или романтичен, през годините цветното рибарско селище е декор на десетки кино продукции, а духът на симпатичния комик Луи дьо Фюнес живее и до днес в града.

Идеята да създаване на „Полицаят от Сен Тропе” хрумва на кинорежисьора Жан Жиро. По време на почивка в курорта крадци задигат видеокамерата му от плажа. Жиро се оплаква за кражбата в местното полицейско управление, но от там му отвръщат, че не се занимават с дреболии. Така през 1964 г. режисьорът решава да осмее полицаите от Сен Тропе във филм. Кино комедията става толкова популярна, че налага създаването на шест допълнителни серии.

Най-популярната жандармерия във Франция, която познаваме от филма “Полицаят от Сен Тропе” днес посреща посетители като музей. Срещу скромната сума от 4 евро могат да бъдат видени над 3000 експоната, сред които и оригинален сценарии от култовата филмова поредица, която не успява да се реализира заради смъртта на актьорът-комик Луи дьо Финес.

Брижит Бардо е само на 22 години, когато пристига в Сен Тропе, за да снима „И Бог създаде жената”. Роля, която й отрежда водещо място в мъжките фантазии. Бардо се влюбва безумно в рибарското селище и мечтае за собствено имение. Години по-късно купува “La Madrague”, чийто стени пазят спомени за луди дни и нощи на редица знаменитости.

Днес Бардо предпочита компанията на многобройните си домашни любимци, а Сен Тропе е все така притегателна сила за милиони посетители от целия свят, дошли да премерят луксозни возила и атрибути или просто да се полюбуват на слънчевата архитектура с тюркоазени плажове.
nova.bg