Мъжете и жените наистина мислят по различен начин
Мъжете и жените наистина мислят по различен начин / sxc.hu

Учени установиха, че мозъкът на жените се справя по-добре с няколко задачи, докато мъжкият мозък се концентрира по-добре върху една задача.

Изследователите сканирали мозъците на 949 млади мъже и жени. С помощта на ядрено-магнитен резонанс те съставили карта на връзките между различните части на мозъка. Резултатите показват, че жените имат доста по-добри връзки между лявата и дясната половина на сивото вещество. Мъжете имат по-добра активност в отделните части на мозъка, особено в малкия мозък, който контролира двигателните способности. Те имат по-добри връзки между предната и задната част на мозъка, което им помага по-лесно да получават информация и бързо да я използват, за да изпълняват комплексни задачи. Това означава, че те са по-добри в неща като плуването или паркирането на кола. Жените са по-добри в запомнянето на лица, което показва, че има връзки между различните части на мозъка.

Изследването показва, че ако се даде задача на жените и мъжете, която включва и логическо, и интуитивно мислене, жените ще се справят по-добре, посочва БГНЕС. Те имат по-добри връзки между лявото и дясното полукълбо на мозъка. Ако трябва да се извърши еднократно действие веднага, мъжкият мозък реагира по-бързо, защото връзките между предната и задната част са по-интензивни.

"Силната активност на малкия мозък означава, че мъжете по-лесно се научават как да карат колело, да плуват, да четат карти", казва д-р Рагини Верма, която провежда изследването в Университета в Пенсилвания.

Изследването, което обхваща 428 мъже и 521 жени на възраст между 8 и 22 години, показва, че женският мозък е по-добър в сглобяването на парченца информация.

"Ако трябва да се извърши задача, например да се запомни лице, да се посочи някой в тълпа, това изисква свързването на няколко части от мозъка. Няколко под-системи в мозъка трябва да се свържат - нещо, в което жените са по-добри", обяснява д-р Верма.

Резултатите показват още, че разликата между половете става видима след пубертета.

Резултатите показват фундаментални различия между половете в архитектурата на човешкия мозък. Мозъкът при мъжете улеснява връзката между възприемането и координираните действия. Мозъкът на жените улеснява комуникацията между аналитичните и интуитивните начини на обработка на информацията.