Мобилните телефони могат да причинят зависимост в някои хора
Мобилните телефони могат да причинят зависимост в някои хора / netinfo

Мобилните телефони могат да причинят при някои хора зависимост, сравнима с навика да се играе тото, показват данните от изследване на британски учени, съобщава Ройтерс.

Дейвид Шефилд от Стафордширския университет съобщи, че мобилните телефони могат да доведат до появата при някои хора на “прекалено висока степен на привързаност, а у други – истинска маниакална зависимост, което нанася вреди на здравето на клиентите”. Анализирайки отговорите на 106 студенти, на които е било предложено да попълнят специални анкети, Шефилд е установил, че 40% от тях в буквалния смисъл на думата “не могат да живеят без своя мобилен телефон”. 90% от анкетираните на възраст от 18 до 25 години са признали, че “носят телефона навсякъде със себе си”.

Но ученият се е разтревожил най-много от следните факти: 35% от запитаните са съобщили, че използват мобилните си телефони, “за да избягат от собствените си проблеми”; 32% са се опитвали многократно да намалят времето, изразходвано за неговото ползване; накрая 14% са признали, че искат да излъжат за продължителността на времето, което са го ползвали. Още 7% обвиняват мобилните си телефони “за загубата на лични отношения или за загубата на работа”. Последният резултат силно е озадачил британския учен, който определи тези обвинения за “най-учудващия факт”.