/ iStock/Getty Images
Диетологът Михаил Гинзбург разказа за кого е опасен медът и кой трябва да се откаже от него, цитира думите му РИА Новости.

В интервю за телевизионния канал "Звезда" специалистът отбеляза, че често се свързват високи очаквания с този продукт и му се приписват различни полезни свойства.

"Смята се, че медът съдържа голямо количество биофактори, които стимулират регенерацията, имат някакъв бактерициден или вируциден ефект. Това всъщност не е вярно", обясни лекарят.

Гинзбург подчерта, че медът е много по-богат по състав от захарта, но не бива да се счита за „здравен еликсир“.

"Медът с чая изпълнява някои от функциите си. Има такъв затоплящ ефект, тонизиращ ефект, отчасти свързан със самия чай", каза диетологът.

Събеседникът предупреди срещу употребата на мед от деца на възраст под три години, тъй като този продукт може да причини алергии, и призова те да се придържат към детската храна.

"Това не означава, че медът е кошмарно лош за деца под три години и на следващия ден, когато навършат три години, вече не е лош", подчерта Гинзбург.

Освен това медът, подобно на захарта, трябва да бъде изоставен от хора със затлъстяване, хипертония, проблеми с кръвното налягане и мастна чернодробна стеатоза.

„Просто трябва да се въздържате и от захар и мед“, посъветва лекарят.

От меда могат да се влошат заболявания на стомашно-чревния тракт, като панкреатит.

„Ако човек има такава реакция, по-добре е да се въздържа от мед“, обобщи Гинзбург.
Агенция "Фокус"