/ iStock/Getty Images
Луната е пред сблъсък с тежащ три тона космически боклук, като при удара се очаква да се образува кратер, предаде Асошиейтед прес. 

Останките от ракета ще се разбият в далечната страна на Луната със скорост от 9300 км/ч в петък, но любопитните очи на телескопите няма да успеят да го заснемат. Може да отнеме седмици, дори месеци, за да станат ясни последствията от удара чрез сателитни изображения.

Според експертите отпадъкът се носи хаотично из Космоса, след като Китай изстреля ракетата преди почти десетилетие. Китайците обаче изразяват съмнения, че това е техен апарат. 

Без значение чия собственост е, учените очакват обектът да издълбае дупка с диаметър от 10 до 20 метра, както и да разпръсне лунен прах на стотици километри по неплодородната и набраздена повърхност.

Космическите боклуци, летящи в ниска орбита са сравнително лесни за проследяване. Обектите, които се изстрелват по-далеч в космоса, е малко вероятно да се сблъскат с нещо, а тези в най-далечни части обикновено скоро се забравят, освен от малка група наблюдатели, които влизат в ролята на небесни детективи.

Първоначално компанията "Спейс Екс" получи информация за предстоящия сблъсък, след като използващият софтуер за проследяване на космически обекти изследовател Бил Грей идентифицира пътя на останките през януари. Смяташе се, че обектът е ракета "Фалкон 9" на компанията. Тя беше изстреляна през 2015 г., но след приключване на мисията й нямаше достатъчно гориво, за да се върне на Земята и остана в Космоса. 

Миналия месец обаче Бил Грей заяви, че летящият "мистериозен" обект не е на "Спейс Екс", а е част от китайска ракета, която е извела капсула за тестови проби към Луната през 2014 г. Служители от Пекин обаче твърдят, че тя е навлязла обратно в атмосферата на Земята и е изгоряла.

Китай осъществи две подобни мисии - тестовият полет и още един до Луната през 2020 г. Според американски наблюдатели двете се смесват. 

Специалисти от САЩ, които следят космическите отпадъци в по-ниска орбита, потвърждават, че китайската ракета от мисията през 2014 г. никога не е излизала от орбита, както беше посочено по-рано. Не може обаче да се каже от коя държава е обектът, който предстои да се сблъска с Луната.

"Ние се фокусираме върху обекти, които са по-близо до Земята", каза говорител.

Бил Грей, който е математик и физик, пък е уверен, че това е китайската ракета. "Станах малко по-предпазлив по отношение на тези неща", каза той. "Но наистина просто не виждам начин да е нещо друго".

Джонатан Макдауъл от Центъра по астрофизика "Харвард-Смитсониън" в САЩ подкрепя преразгледаната оценка на Грей, но отбелязва: "Ефектът ще бъде същият. Ще остави още един малък кратер на Луната."

Естественият спътник на Земята има безброй кратери, стигащи до 2500 километра. С малко или никаква реална атмосфера, Луната е беззащитна срещу многобройните метеори и астероиди и от време на време идващи космически кораби, включително няколко умишлено катастрофирали в името на науката. Там няма ерозия и така кратерите от удари остават вечно.

Китай има апарат на далечната страна на Луната, но той ще бъде твърде далеч, за да заснеме петъчния удар. Уредът на НАСА също ще бъде извън обхват. Малко вероятно е точно в този момент да премине и индийският "Чандраян-2".
БТА