Случвало ли ви се е да искате да подарите бебето си, защото реве много?  Или да искате да го „смените“ за по-кротко бебе?  Стресът може често да е огромен, но бъдете спокойни, защото всичко това е в реда на нещата.

Всички искаме да сме най-фантастичните и умни майки на света, да бъдем безгрешни, да не се проваляме никога. Стресовете с новороденото са много, особено когато ви се случва за пръв път и сте майка в 21 век. Ето няколко практични съвета:

Смяна на пелените 

Не очаквайте да сте го научила в гимназията или университета, съвсем в реда на нещата си е първоначално да ви в трудно или дори гнус. Бебетата плачат,  не защото не го правите добре, а защото изпитват страх, когато са голи. Говорете им, колкото се може повече.

Как бебетата се учат на упорство?

Бебетата плачат

Това, че не може да ги успокоите, не значи, че сте лош родител. Ако  бебето продължава да плаче, въпреки че го носите и гушкате, не е нещо лошо, това е знак на привързаност и те знаят, че сте там за тях.

бебе
ThinkStock/Getty Images

Бебетата не спят

Ако бебето ви не спи цяла нощ, това не значи, че сте лош родител. Липсата на сън е защитен механизъм. До първата година е нормално да не спят по 8 часа на нощ.

бебе
ThinkStock/Getty Images

Чувствате, че не обичате постоянно бебето си

Обвинявате се, защото сте изнервена и докарана до краен предел и се питате: „аз сериозно ли исках да стана майка, това ли исках?“ Особено, когато бебето ви е ревливо. Важното е да не го оставяте да плаче, за да се „самоуспокои“ – това е явление, което го няма в живота, дори и при възрастните. Бебетата не са „хитри“ и не „манипулират“ – те имат нужда от любов, прегръдка и нежност – това ги кара да се чувстват сигурни, защото те имат нужда от нашата близост.

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката

Бебе в модерния свят 

Огромен стрес, защото от вас се очаква да угодите на всички. Оставете се в ръцете на вашето бебе и позволете то да ви е учител. Ще искате да се откажете, ще ви е трудно, но от всичко това ще произлезе най-хубавото нещо.

бебе
ThinkStock/Getty Images

Важното е да се наслаждавате на всеки етап от това да сте родител, защото това е предизвикателство и е най-стабилното училище, на което вие някога ще сте ходили.

И още:

По-зрелите жени са по-добри майки, установиха учени

Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката

Вредните навици на децата, които може да ги предпазят от алергии

Лъжите, които карат децата да ядат полезни храни

Кърменето влияе върху здравето на детето

5 грешки на родителите при възпитанието на децата

За още любопитни новини и снимки харесайте страницата на Dariknews.bg във Facebook тук