10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката
10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката / ThinckStock/Getty Images
10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката
83412
10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката
  • 10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа” с майката

Здравното министерство и болниците да насърчават майките да осъществяват контакт кожа до кожа с бебетата до първия час след раждането. Това поискаха неправителствени организации с аргумента, че бебетата, които са установили контакт с майките си веднага след раждането, се кърмят по-успешно, плачат по-малко и се адаптират по-лесно към заобикалящия ги свят. Според родителите контактът майка-новородено спомага и за предотвратяване на кръвоизливи след раждането. Оказва се, че у нас при 86 на сто от ражданията връзката между майката и бебето веднага след раждането е нарушена.

Бебетата, които веднага след раждането са осъществили контакт кожа до кожа с майката, плачат 10 пъти по-малко и 40 пъти по-кратко, изтъкна Елена Кръстева, психолог и консултант по кърмене. По думите й Световната здравна организация препоръчва допира кожа до кожа веднага след раждането.

„Майките, които са установили първи контакт с бебетата си, кърмят по-успешно и по-продължително. Новородените се адаптират по-лесно към извънутробния живот. Тези бебета, които са в контакт с майките си, имат по-ниски нива на кортизол в кръвта, което значи, че са изложена на по-малко стрес. Също така ранният контакт предотвратява негативните ефекти от разделянето на новороденото, подпомагайки оптималното развитие на мозъка му и улеснява привързаността", каза Кръстева.

Според проучване, направено сред 5000 майки у нас, при 60 на сто от бебетата, осъществили контакт с майките си веднага след раждането, кърменето започва още в първия час.

„Националният институт за качество в здравеопазването и социалните грижи във Великобритания отново препоръчва жените да бъдат насърчавани да имат контакт кожа до кожа с техните бебета, като претегляне, измерване и къпане на бебето следва да бъдат избягвани до момента, след като е приключил този първи контакт. Международната асоциация по акушерство и гинекология насърчава първия контакт от гледна точка на факта, че първият контакт има значение и за предотвратяване на кръвоизливи след раждането, което е едно от най-често срещаните усложнения", коментира Милена Дянкова, представител на Фондация „Родители за родители".

От неправителствените организации ще изпратят до здравното министерство предложение да мотивира болниците да започнат да насърчават осъществяването на контакт между майка и бебе, непосредствено след раждането.