Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката
Кърменето е полезно за бебетата, майките и икономиката / ThinkStock/Getty Images

Продължителното кърмене може всяка година да спаси живота на над 800 000 бебета и благодарение на защитната си роля срещу някои детски болести да позволи на здравеопазването да икономиса милиарди долари в световен мащаб, сочат резултатите от няколко изследвания, цитирани от Франс прес.

Едва едно на всеки 5 деца е кърмено до 12-месечната си възраст в богатите страни, а едно на всеки три деца - до 6-месечната си възраст в страните с малки и средно големи доходи, пише сп. "Лансет".

10 пъти по-малко плачат бебета, имащи контакт „кожа до кожа" с майката

В резултат милиони деца по света не се възползват изцяло от благотворния ефект от майчината кърма, са заключили изследователите.

Тя задоволява всички хранителни нужди на бебето през първите 6 месеца от живота му. Световната здравна организация препоръчва бебетата да бъдат кърмени, докато навършат 6 месеца, и частичното им кърмене до двегодишна възраст.

Кърменето отдавна е с репутацията, че има благотворен ефект върху здравето и на пеленачето, и на майката.

Кърменето влияе върху здравето на детето

Благодарение на продължителното кърмене може всяка година да бъде избегната смъртта на над 800 000 деца -13 на сто от смъртните случаи на деца под двегодишна възраст, разкриват изследванията.

Освен това кърменето може всяка година да предотврати смъртта на 20 000 майки вследствие на заболяване от рак на гърдата.

Източник: БТА