Леденият човек Йоци е носел дрехи от мечешка кожа
Леденият човек Йоци е носел дрехи от мечешка кожа / Thinkstock/Getty Images

"Гардеробът" на ледения човек Йоци, живял в Алпите преди 5300 години, е включвал дрехи от мечешка кожа, дълги ботуши от козя кожа и колчан от сърна, установиха учени от Европейската академия в Болцано, съобщава АФП.

"Йоци е правил внимателен избор, преди да изготви дрехите си и е използвал всичко, което му е било на разположение", изтъква ръководителят на проучването Найъл О'Съливан.

Простите дрехи довели до изчезването на неандерталците

Невероятно добре запазените тленни останки на Йоци бяха открити в Алпите на 3210 м надморска височина през 1991 г. от двама немски алпинисти. Дрехи, сечива и храна, също в забележително състояние, бяха намерени в близост до мумията му.
Екипът на О'Съливан се съсредоточил върху "гардероба" на Йоци и чрез митохондриален ДНК анализ открил пет различни вида животински кожи, използвани за направата на дрехите.

Шапката му била от кожа на кафява мечка, а колчанът му за стрели - от сърна. Това идва да покаже, че Йоци добре се е справял с лова на диви животни.

Препаската пред слабините на Йоци била направена от овча кожа, а сиджимките - от телешка. Палтото му и меките ботуши били изготвени от комбинация от овчи и кози кожи. За направата им бил използван материал от четири овце и две кози.

Източник: БТА