Къщата на Сенко става първият български Замък на магията
Къщата на Сенко става първият български Замък на магията / снимка: БГНЕС, архив

През май ще отвори врати първият български Замък на магията. Това заяви за БГНЕС Антраник Шаварш Арабаджиян, по-известен като Астор. Въпреки, че откриването му ще бъде през май, замъкът трябва да заработи пълноценно през октомври, когато хората се приберат в София.

Замъкът ще се помещава на столичния булевард „Черни връх”, където е къщата на легендарния български илюзионист Мистер Сенко, която от май ще се превъплъти в замък. Астор обясни, че е купил къщата на Мистер Сенко през 1989 г., две години след като той почина от единствения му син и третата му съпруга.

Зад къщата Сенко имаше огромен гараж и стопанска сграда, където държеше реквизита си и репетираше. Още през 1995 г. се превърна в ресторант и магичен театър със сцена, балконче, осветление, гримьорна и т.н. Сега къщата се вгражда в Магичен замък, който има стопроцентов вид на замък, заяви именитият ни маг.

Идеята за Магичния замък му дошла още през 1982 г., когато видял Магичния замък в Холивуд, който е единственият в света. След това идеята не му излизала от главата. Замъкът е готов, като остава само да се дооформи документацията и обзавеждането му.

Магичното здание ще има хотелска и музейна част. Идеята на Астор, обаче не е музейната част да бъде една стая с експонати, а вместо това те ще бъдат разхвърляни на много места из сградата. Ще има много плакати, афиши, книги, свързани с магията. В различните зали на замъка ще се изпълняват и различни представления. Освен всичко друго, замъкът ще бъде и нещо като Школа за млади магьосници.

Астор каза още, че напоследък има бум на много млади магове, които нямат къде да се срещнат и да направят връзка по между си. Беше страшно трудно за мен и просто искам да улесня младите хора, и предполагам, че те ще бъдат доволни от това. Има много добри млади магове и не само аз, но и всички мои колеги им помагат. Има материал за млади магьосници, сподели той.

Известният магьосник призна, че често казва на младите магове, че, за да направят нещо трябва да го искат много и трябва силно да обичат магичното изкуството. Той припомни, че изкуството на магията е най-древното изкуство на земята още преди хората да започнат да пеят и танцуват, жреците са правили магии.

Астор наблегна на факта, че е стигнал до заключението, че не е важно да бъдеш най-добрия, а-най-различния. Запомнят те много повече и ставаш много по-интересен.