Кървавото продължение на 300 е №1 в Северна Америка
Кървавото продължение на 300 е №1 в Северна Америка / Guliver/Getty Images

300: Възходът на една империя" (300: Rise of an Empire), продължение на епичния "300", оглави северноамериканския боксофис, след като в дебютния си уикенд на екран спечели 45 млн. долара. Кървавата лента, в която гръцкият генерал Темистокъл се изправя срещу огромната персийска армия, водена от обожествения Ксеркс и Артемизия, отмъстителната предводителка на персийския флот, е с участието на Ева Грийн, Съливан Стейпълтън, Лина Хеди, Джак О‘Конъл.

На второ място дебютира анимационното приключение „Мистър Пибоди и Шърман" (Mr. Peabody & Sherman) с 32,5 млн. долара приходи от уикенда. Комедията, изпълнена с научна фантастика, пътуване във времето, странни герои и забавен диалог, е със звездните гласове на Тай Бърел, Макс Чарлз, Лори Фрейзър, Ариел Уинтър, Лесли Ман.

Екшън трилърът "Директен полет" (Non-Stop) е на трета позиция в северноамериканския боксофис. Трилърът на Жауме Колет-Сера с Лиъм Нийсън и Джулиан Мур е спечелил 15.4 млн. долара през уикенда и общо 52.1 милиона за две седмици на екран.

На четвърто място намираме анимацията „LEGO: Филмът" (The Lego Movie), който спечели 11 млн. долара през уикенда и внушителните 225 милиона за пет седмици прожекции в киносалоните в САЩ и Канада. Първата по рода си пълнометражна LEGO 3D анимация, която разказва за живота на обикновения и прилежен LEGO работник, погрешно идентифициран като уникална личност, от която зависи спасяването на света, е със звездните гласове на Уил Арнет, Елизабет Банкс, Алисън Бри, Дейв Франко, Морган Фрийман и Джона Хил.

В средата на северноамериканския боксофис е драмата „Синът Божи" (Son of God) с 10 млн. долара приходи от уикенда и общо 41.5 милиона за две седмици на екран. Лентата на режисьора Кристофър Спенсър преразказва историята за живота на Исус Христос (в ролята Диого Моргадо).

На шесто място се класира лентата на Джордж Клуни „Пазители на Наследството" (The Monuments Men), който спечели 3.1млн. долара през уикенда и общо 70,6 милиона за пет седмици на екран в САЩ и Канада. Създаденият по действителен случай филм отразява най-големия лов на съкровища в историята. Главните роли в лентата са поверени на Джордж Клуни, Мат Деймън, Бил Мъри и Кейт Бланшет.

Екшън трилърът „3 дни да убиеш" (Three Days to Kill) застана на седмо място с 3.1 млн. долара приходи от уикенда и 25.6 милиона за три седмици на екран. Лентата разказва историята елитен наемен убиец, който разбира, че е неизлечимо болен. Агенцията, за която работи, му предлага животоспасяващо експериментално лечение срещу една последна мисия - в рамките на три дни той трябва да премахне най-безскрупулния международен терорист. „3 дни да убиеш" е с участието на Кевин Костнър, Амбър Хърд, Хейли Стайнфелд и Кони Нилсън.

След 16 седмици прожекции в северноамериканските киносалони анимацията „Замръзналото кралство" (Frozen) заема осма позиция в класацията за приходи, след като спечели 3 млн. долара през уикенда и 393.1 милиона откакто е на екран. Снежната приказка с гласовете на Кристен Бел и Джонатан Гроф разказва историята на кралството на безстрашната оптимистка Ана, което е сковано от вечна зима. Ана обединява сили със смелия планинец Кристоф и неговия другар - северния елен Свен, за да открие сестра си Елза, чиято снежна магия тегне над кралство Арендел.

На девето място е носителят на Оскар за най-добър филм „12 години в робство" (12 Years a Slave) с 2,2 млн. долара приходи от уикенда и 53.1 милиона за 21 седмици прожекции в киносалоните в САЩ и Канада.

Топ 10 допълва екшън комедията „Ченге за един ден" (Ride Along). Лентата с Айс Кюб и Кевин Харт е спечелила 2 млн. долара през уикенда и общо 130 милиона откакто е на екран. Филмът разказва историята на устатия охранител Бен (Кевин Харт) и неговия сблъсък с брата на бъдещата му съпруга - полицаят Джеймс (Айс Кюб), който го убеждава да му бъде партньор за 24 часа и двамата да патрулират по улиците на Атланта.