Къпането във водопада Виктория е новата туристическа атракция
Къпането във водопада Виктория е новата туристическа атракция / netinfo

Къпането в "Залива на дявола", разположен в края на прочутия водопад Виктория, се признава за най-опасния вид екстремен туризъм.

Заливчето е разположено в подковообразна издатина в горната част на водопада и надвисва над кипналата от сгромолясващите се води бездна. Само най-отчаяни храбреци се решават да се изкъпят тук, а някои - и да увиснат на ръба й. В такъв момент в кръвта на човека влиза такова количество адреналин, че спомените ще ви стигнат до края на живота, заяви Дейвид Райън, прекарал няколко незабравими минути в залива. Сезонът, в който можете да се изкъпете на ръба на бездната, е кратък и обхваща периода на силна суша, в който нивото на река Замбези спада. Силата на течението й намалява и любителите на екстремни преживявания успяват да се доберат до Залива на дявола, без да бъдат отнесени в пропастта от напора на водата.

Удоволствието да се топнеш вътре струва само 5 долара, а достъпът е осигурен откъм Замбия. Водопадът Виктория, наричан на местния език "гърмящия дим", е висок 120 метра, а ширината му е 1,8 километра. Всяка минута през него преминават 550 000 кубически метра вода. Намира се на границата между Замбия и Зимбабве. Открит е за европейците през 1855 г. от славния английски изследовател Дейвид Ливингстън, който бил толкова потресен от гледката, че записал в дневника си: "Прелитащите над водопада ангели сигурно се заглеждат в тази невероятна красота".