Най-старият известен хищен динозавър, открит във Великобритания, получи наименованието Pendraig milnerae - на Утер Пендрагон, бащата на легендарния крал Артур, пише в. "Индипендънт".

Изследванията показват, че този вид динозавър е живял преди 200 милиона години. Вкаменелости от него са намерени още през 50-те години на миналия век в Уелс. Палеонтолозите обаче едва сега установяват, че той принадлежи към вид, непознат на науката.

Проучванията са затруднени от факта, че скелетът не е запазен напълно - останали са само части от гръбнака, бедрата и краката. Анализирайки вкаменелостите, учените са стигнали до извода, че древното създание е принадлежало към рода Коелофисис - малки хищници с дълга тясна муцуна, характерна за древните месоядни животни от периода триас.

Pendraig milnerae е най-старият вид динозавър, намиран във Великобритания. Находката дава възможност на палеонтолозите да разберат по-добре еволюцията на видовете в тази част на Европа.

Поради малкия размер на костите учените предполагат, че те са принадлежали на млад екземпляр.

Съществува обаче и друга теория. Предполагаемото местообитание на динозаврите е островен архипелаг. Известно е, че с течение на времето размерът на всички островни хищници намалява - явление, известно като островен нанизъм.
 

Сега изследователите се надяват да проучат по-задълбочено живота на вида Pendraig milnerae, както и каква е била фауната по негово време.
БТА