„Крещящите тенисисти разсейват съперниците си
„Крещящите тенисисти разсейват съперниците си / снимка: sxc.hu

Тенисистите, които надават силни викове, когато удрят топката, всъщност могат да разсеят противника си и да намалят времето му за реакция, съобщават учените.

Проучващите са пуснали 384 клипа на тенис играчи, които удрят топката, на 33 студенти от Университета на Британска Колумбия в Канада. Студентите са били помолени бързо да определят дали топката ще отиде в левия или десния ъгъл. При някои от ударите, силен звук е бил изпълняван, когато ракетата е удряла топката. „Когато се изпълни допълнителен звук в момента, в който топката е ударена, участниците са значително по-бавни... и правят много повече грешки", твърди проучването.

„Звукът те разсейва от способността ти да обръщаш внимание на това, което става", каза Скот Синет, главният автор на статията, публикувана в тематичен журнал. „Викът не ти позволява да съсредоточиш цялото си внимание. Блокира способността ти да обръщаш внимание на няколко неща едновременно. Викът може да накара тенисист да смята, че топка, която лети с 80 км/ч е на 60 см по-близо до него, отколкото всъщност е. Това увеличава възможността опонентът да излезе извън позицията си и да направи връщането много по-трудно", цитира БГНЕС думите му.

Много хора се оплакват от виковете в тениса, това разсейва и дори някои професионалисти казват, че е нечестно. „Играчи като Мария Шарапова и Рафаел Надал са познати с виковете си, навик, който често събужда негодувание в съперниците им", казва Синет. Това поражда редица въпроси, като например, ако Рафаел Надал вика, а Роджър Федерер не, това честно ли е?