Кралица Елизабет Втора откри свой паметник в казарма
Кралица Елизабет Втора откри свой паметник в казарма / Guliver/Getty Images

Кралица Елизабет Втора тържествено откри свой собствен паметник в двора на казармата на Почетния артилерийски полк. Той е посветен на дългото й царуване - вече 64 години тя е генерал-капитан, което значи почетен командващ този полк.

Автор на статуята е известният скулптор Антъни Дюфорт, който е направил и статуята на премиера Маргарет Тачър.

„Имаме дълга и предизвикваща гордост история и връзка с кралското семейство и то със самата кралица в качеството й на наш генерал-капитан. Ето защо идването й тук е удивително събитие“, каза командирът на полка подполковник Марк Вуд.

„Да не забравяме и това, че говорейки със съвременни понятия - тя е била резервист по време на Втората световна война. Ето защо мисля, че тя разбира в какво се състоят задачите на полка, осъзнава направените от войниците от нашето поделение жертви и оценява нашите усилия както на церемониално, така и на бойно и благотворително поприще“, посочи  командирът на полка.

През 1945 г. до край на войната в продължение на няколко месеца кралица Елизабет е отбивала трудова и военна повинност. Тя е била водач и механик на военен камион във Помощнота женска териториална служба. След като е положила изпит за водач на транспортно средство, е получила почетно звание „младши командир“.

На 9 септември кралица Елизабет Втора подобри рекорда на баба си кралица Виктория по продължителност на царуване - 23 226 дни, 16 часа и 23 минути.

Източник: БГНЕС