Котаракът с най-оглушителното мъркане
Котаракът с най-оглушителното мъркане / снимка: sxc.hu

Кой е Мерлин? Това е котаракът, който се бори за приза "Най-силно мъркане в света".

Мъркането на британския черно-бял котарак достига 98 децибела и се равнява на звука при преминаването на влак на лондонското метро или на бормашина. Собственичката разказва, че 12-годишния котарак обича звука на собственото си мъркане. Той мърка, когато се събуди, когато е гладен и дори, когато играе с йоркширските териери Боби и Мъпет на собственичката си.

Но това, което обича най-много, е да го отрупват с внимание. Собственичката Трейси Уестууд, която гледа на карти Таро и практикува магии със свещи, казва: "Заради работата ми хората казват, че съм го омагьосала. Това е котката на вещицата. Но просто Мерлин мърка много силно".

Причината за силното мъркане на котката остава мистерия. Домашните котки споделят навика на мъркането с пумите, някои видове леопарди и тигрите. Те го правят не само когато са доволни, но често и когато са болни или нервни, издавайки звук, идващ от въздуха, който преминава през вибриращите им гласни струни, предава БГНЕС.

Уестууд от град Торкей, графство Девън, спасила Мерлин, когато той бил малко коте от животински приют в Кингскърсуел. "Той винаги е мъркал много високо, мисля, че вече свикнах. Но когато съм на телефона, хората често ме питат какъв по дяволите е този шум при мен. Това просто е котаракът Мерлин", разказва тя.

47-годишната Уестууд, която е майка на две деца, разбрала, че Мерлин е претендент за титлата "Котката с най-високо мъркане в света", когато прочела за Смоуки, настоящият носител на рекорда в Книгата на Гинес. Той беше официално признат за най-силно мъркащата домашна котка през 2011 г. с 67,67 децибела. Шумът се равнява на класна стая, пълна с говорещи помежду си ученици.

Повечето котки произвеждат звуци от около 25 децибела. "Най-високото мъркане на Мерлин, което сме измервали, достига 100 децибела", казва Уестууд. Приложение за децибелите на смартфон измерило, че мъркането на Мерлин се равнява на средно 75 децибела, но може да стигне и оглушителните 95-98 децибела. Експерти предупреждават, че нива от 90 до 95 децибела могат да доведат до загуба на слуха след продължително излагане. Според някои измервания метрото в Лондон произвежда звуци от 95 децибела.