/ ThinkStock/Getty Images
Учени от Техническия университет в Мюнхен установиха, че отлагания на готварска сол в човешкия организъм допринасят за поява на алергични реакции, съобщи сайтът MedicalXpress.

Установиха в какво количество солта не вреди на здравето

Били анализирани образци от кожата на пациенти, засегнати от хроничното кожно заболяване атопичен дерматит. Оказало се, че нивото на натриевия хлорид в поразените от заболяването участъци на кожата е 30 пъти по-високо от нормата.

Определиха главната опасност от злоупотребата със сол

Учените констатирали, че натриевият хлорид кара Th2-клетките (вид Т-клетки) да произвеждат повишено количество протеини интерлевкин-4 и интерлевкин-13. В резултат се появяват кожни заболявания, включително атопичен дерматит.

ThinkStock/Getty Images

Th2-клетките са субпопулация хелперни Т-клетки CD4+. Когато Т-клетка, която не е влязла в контакт с антиген, се активира от В-лимфоцити, се превръща в Th2-клетка и започва да произвежда голямо количество участващи във възпалителни реакции антитела и цитокини. В присъствието на големи концентрации на сол Т-клетки започват обратимо да се трансформират в Th2-клетки.
БТА