Комарите хапят хората с по-топла кръв
Комарите хапят хората с по-топла кръв / снимка: www.sxc.hu
Комарите хапят хората с по-топла кръв
55434
Комарите хапят хората с по-топла кръв
  • Комарите хапят хората с по-топла кръв

Комарите хапят хората с по-топла кръв. Това каза в ефира на Дарик Огнян Миков от Националния център по заразни и паразитни болести.

По думите му, комарите се привличат от веществата, които отделя човешкото тяло. Засега обаче няма научно потвърждение на тезата, че комарите предпочитат да хапят хора с определени кръвни групи.

От своя страна Марио Лангуров от БАН опроверга мита, че мухите хапят и пият кръв само преди дъжд. По думите му, има мухи, които много приличат на домашните, които могат да се хранят само с кръв и те хапят независимо от климатичните условия.

Репелентите са най-добрият начин да се защитим от комарите навън, но трябва да спазваме някои правила. Първо - да пръскаме и дрехите си и второ, особено за децата е много важно, когато се приберат, да бъдат измивани от препарата, категоричен е Огнян Михов.

Заради особеностите на времето тази година има изключително много комари. "Беше доста хладно през пролетта. Има видове комари, които се развиват само напролет, има други, които имат няколко поколения - от пролет до есен. Тези, които се развиват през пролетта, развитието им малко закъсня, след това се стопли бързо и рязко, другите пък избързаха с развитието си. Така се застъпиха поколенията на няколко вида комари и затова са тези високи числености в момента. Комарите се привличат от някои разлики в температурата. Предпочитат по-топлите хора. Според някои теории предпочитат жените и децата, защото са с по-тънка и нежна кожа, която е по-лесна за пробиване. Всичко е много индивидуално", обясни Огнян Миков.

Не само комарите хапят и пият кръв. Опасни в това отношение са и мухите, допълни от своя страна Марио Лангуров. По думите му, хората познават най-често конската муха като вид, който хапе, но това не е така. Има мухи, които се хранят единствено с кръв: "Това е основната й храна, защото самите й органи са видеоизменени, така че тя може да приема само и единствено кръв".

Експертите препоръчаха, когато в дадена община се пръска срещу неприятните насекоми, това да става още в ларвения им период. Нужно е да има и последващ контрол.