Колко често трябва да перем чаршафите?
Колко често трябва да перем чаршафите? / Thinkstock/Getty Images

Мръсното спално бельо може да застраши здравето на човек, пише в. "Метро". Според докторът по хигиена Лиса Акърли е препоръчително да го изпираме веднъж седмично или в краен случай през две седмици. Когато пропускаме да изперем чаршафите си, те стават не просто мръсни, но и опасни, твърди специалистът.

Бактериите и гъбичките, които живеят в леглото, са предпоставка лесно да се пренесат гъбички на краката между партньорите. Със същия успех може да се заразим с вируси от чаршафите си.

Лекари съветват да се къпем на 2-3 дни

"Помислете си за всички неща, които правите в леглото. Освен като място за спане, то служи и за работно място от вкъщи, за пиене на чай, маса за храна и дори като спалня за кучето или котката", каза д-р Акърли.

"В зависимост от това за какво използвате леглото си и колко чисти си лягате в него (и дали носите пижама), то може да бъде доста мръсно и да причини вреди на тялото ви", допълни тя.

Дамските чанти са опасни за здравето

Специалистът даде няколко съвета как да избегнем лошите последствия от мръсното спално бельо. На първо място отбеляза да почистваме редовно с прахосмукачка цялото спално помещение и матрак, а възглавниците да бъдат изпрани и подсушени, за да се избегне образуването на буци. За по-лесна поддръжка е хубаво да се поставят калъфки.
По време на пролетното и есенното почистване трябва да се използва спрей за дезинфекция на матрака.

По кои предмети в офиса полепват най-много бактерии?

Хубаво е чаршафите да се перат на по-висока температура - 60 и дори 90 градуса. Тъй като бактериите се развиват най-добре на телесна температура, 30-40 градуса при прането не вършат работа при борбата с тях.

Други от препоръките бяха да се взима душ преди лягане, пижамата трябва да се сменя на всеки три дена, по-често почистване, ако има болен вкъщи, одеяло за кучето или котката, което да се сменя веднъж седмично.

Източник: БТА