Клонират панди, за да ги спасят от изчезване
Клонират панди, за да ги спасят от изчезване / ThinkStock/Getty Images

Единствените две панди във Великобритания могат да бъдат клонирани от учени в опит да спасят редкия вид от пълното му изчезване, съобщиха от зоологическата градина в Единбург.

Пандите Тиан Тиан и Ян Гуан са взети от Китай през 2011 г. , но оттогава не са успели да се чифтосат. През лятото беше обявено, че и опитите за изкуствено осеменяване за безуспешни.

Затова екип от международни учени обмислят клонирането на едното или и на двете мечета, само с тъканни проби от устата на животните, пише „Индипендънт".

Въпреки това природозащитниците предупредиха, че клонирането не е дългосрочно решение на екологичните предизвикателства и обясниха, че клонираните животни могат да страдат от здравословни проблеми.

Д-р Бил Ричи, директор на Института „Розлин", който ще участва в клонирането на пандите, разкри, че екипът му е успял да изолира клетки, необходими за започване на процеса.

„Фактът, че можем да размножаваме клетки е стъпка в правилната посока. Това може да даде старт на истински проект за клониране. Хората се притесняват от клонирането и биха предпочели конвенционални методи, но пандите са „аномалия", заради начина им на живот. Това е стъпка да спасим застрашения вид и да му помогнем да се запази", обясни ученият.

Според критиците на идеята клонирането създава копие на съществуващото животно, което не може да обогати генофонда на вида.

Размножаването на пандите е изключително труден процес. Женските имат овулация само за една седмица всяка година, а понякога може да заченат само в един ден. Освен това съществува проблемът, че мъжките панди в плен дори не знаят какво да правят, защото не растат около себеподобни.

Източник: БГНЕС