Китай прие „10 божи заповеди за висшите си военни
Китай прие „10 божи заповеди за висшите си военни / снимка: Reuters
Китай прие „10 божи заповеди" за висшите си военни
59969
Китай прие „10 божи заповеди" за висшите си военни
  • Китай прие „10 божи заповеди" за висшите си военни

Висшите китайски военни ще трябва да затягат коланите и да водят по-скромен живот, съгласно новите 10 правила за поведение на висшите военни от Китайската народоосвободителна армия, предаде ИТАР-ТАСС.

Правилата бяха утвърдени от Военния съвет на Централния комитет на Китайската комунистическа партия, председателстван от новия китайски партиен лидер Си Цзинпин.

Правилата забраняват на висшите китайски военни да пият скъпи спирти напитки, да организират скъпи банкети, да отсядат по време на командировки в петзвездни хотели.

Когато произнасят речи, висшите военни трябва да са колкото се може по-лаконични, но да избягват фразите от общ характер.

Висшите военни няма да имат правото да прерязват ленти или да полагат крайъгълни камъни без разрешението на висшето ръководство на комунистическата партия.

По време на срещи с генерали и адмирали пък властите не трябва да разпъват почетни червени килими, да организират почетни караули и специални представления, да подаряват сувенири, да развяват приветствени плакати и да подготвят специални цветни композиции.

Висшите китайски военни са приканени и да дисциплинират жените си, децата си и своите подчинени и да гарантират, че те няма да получават подкупи, посочва БТА.

В началото на декември подобни ограничения бяха наложени от новото ръководство на Китайската комунистическа партия и на висшите китайски партийни чиновници.