Канелата в храната може да охлади тялото с два градуса, а носи и редица други ползи за здравето, съобщи сайтът EurekAlert.
Учени от университета на Мелбърн установиха, че канелата допринася за доброто състояние на стомашната стена, като намалява отделяната стомашна киселина и пепсините и така сваля температурата.
Канелата е най-полезната подправка
Това сигурно е една от причините канелата да е толкова популярна в топлите райони.
Учените са работили с прасета. Когато те се хранят, се увеличава въглеродният двуокис в стомаха им. Намаляването на стомашната киселина и пепсините го охлажда в процеса на храносмилане.
За изследването са използвани сензори в капсули, които животните са гълтали. Според учените подобен вид сензори са много полезни за наблюдаване и диагностициране на гастроентерологични болести.
Източник: БТА