/ ThinkStock/Getty Images
От мигрена до щастие - как един от петте най-популярни плода в света, въздейства върху тялото
Невероятната популярност на бананите им е осигурила солидно присъствие (отглеждани са в 107 държави) и пазарна стойност.

Това е четвъртият най-продаван плод на планетата. Би било разумно да научите малко повече за неговия състав и хранителни свойства. И да определите, но в разумни граници - струва ли си да ядете банани всеки ден?

Бананите - вкусно пакетиран източник на калий

Калият е едно от най-важните хранителни вещества, който се използва за генериране на електрически заряд в клетките за правилното им функциониране. Той задейства освобождаването на инсулин за контрол на кръвната захар и поддържане на оптимално кръвно налягане.

Проучванията показват, че високият прием на калий намалява до 20% риска от смърт при повечето заболявания! За възрастните се препоръчва да консумират 3500-4700 mg от това важно хранително вещество на ден, в зависимост от начина на живот и други фактори. Средно един банан съдържа около 450 mg, което си е солидно количество.

Оказва се, че за да приемете препоръчителната доза от един хранителен източник, ще трябва да изядете около 7 или 8 банана. Но имайте предвид, че твърде много калий може да бъде опасен за хора с бъбречни проблеми.

Бананите ни правят феноменално издръжливи

В продължение на десетилетия спортистите и техните наставници вярват, че консумацията на въглехидрати по време на продължителна физическа активност помага да тренирате по-дълго и с по-висока интензивност и да се възстановите по-бързо. Въглехидратите подхранват мускулите, намалявайки физиологичния стрес и причинявайки по-малко възпаление. 

Но през 2012 г. изследователи от Апалачкия държавен университет в Канаполис започнаха да разглеждат плодовете като по-здравословна алтернатива на спортните напитки по време на тренировка. Учените са установили, че професионалните колоездачи се чувстват по-добре по време и след усилено каране, ако хапват по половин банан със стандартна големина на всеки 30 минути. (Внимание – същевременно това води до подуване на стомаха).

Банани за добро настроение и щастие

Да, този жълт плод също така има способността да влияе на нашето щастие. Бананите са отличен източник на аминокиселината триптофан, която тялото превръща в серотонин (повишаващ настроението невротрансмитер).

Бананите поддържат оптимално кръвно налягане 

Често срещано погрешно схващане е, че за понижаването на кръвното налягане отговаря само натрият. Но всъщност се оказва, че е нужен фин баланс между натрия и калия. Изчислено е, че по-малко от 2% от всички възрастни се придържат към препоръчителния дневен прием на калий, което означава, че повечето не следят кръвното налягане и не поддържат критичния баланс.

Бананите са благодат за здравето на сърцето 

Повишаването на калия при същевременното намаляване на натрия, е може би най-важната предпоставка за избягване на сърдечно-съдовите заболявания. Едно проучване установи, че хората, които приемат най-малко 4069 mg калий на ден, имат 49% по-нисък риск от смърт от коронарна болест на сърцето, отколкото тези, които консумират по-малко от 1000 mg. Между другото, и авокадото има подобен ефект.

Бананите успокояват червата 

Лекарите все още препоръчват за хората с лошо храносмилане диетата с банани, ориз, ябълково пюре и препечен хляб. Бананите не само са относително безвкусни и лесно смилаеми, те заместват жизненоважни електролити в тялото, тъй като повечето от тях се губят при на стомашно-чревно разстройство. Съдържанието на фибри в бананите също стимулира балансираната работа на червата.

Бананите причиняват главоболие 

Смята се, че бананите могат да причинят мигрена при хора, които са склонни към главоболие. В този случай трябва да се придържате към нормата за половин банан дневно. И накрая, някои хора показват симптоми на бананова алергия - сърбеж, подуване, копривна треска или хрипове. Освен това си струва да се вземе предвид, че много други храни предлагат дори по-високи нива на калий от бананите (например домати, диня, спанак, цвекло, черен и бял боб, сьомга, тиква, кисело мляко), но са много по-нискокалорични....

Превод и редакция: DarikNews